Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №971 від 02.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вибрати форму для випічки

Як вибрати форму для випічки

Яку вибрати форму для випічки, аби страви виходили смачні та не пригорали? Особливу увагу варто звернути на матеріали, з яких виготовлені форми.

Вони бувають зі сталі та чавуну, а також з тефлоновим покриттям, скляні, керамічні та силіконові.

Сталь

Нержавіюча сталь не змінює колір та смак продуктів. Вона стійка до дії кислот та лугів, механічних пошкоджень. Однак сталеві форми для випічки досить легко деформуються, особливо з тонкої сталі, і з цієї причини, як правило, служать не надто довго. Але з усіх видів форм вони найдешевші, тому проблем з заміною не виникає.

Чавун

Чавунні форми для випічки нагріваються рівномірно, а їх антипригарні властивості з часом тільки посилюються. Вони є ідеальними для страв, які вимагають тривалого запікання. Практично єдиний недолік таких форм – вага: чавунні форми набагато важчі, ніж будь-які інші форми такого ж розміру.

Тифлонові форми для випічки

Форми для випічки з тефлоновим покриттям цінують, у першу чергу, за їх антипригарні властивості та різноманітність фігур і варіацій цих форм. Однак тефлонове покриття має деякі недоліки: його легко пошкодити металевими лопатками чи абразивними засобами, воно непридатне для використання при надмірно високих температурах (вище 200 °С).

Кераміка

Керамічні форми ідеальні для запікання на повільному вогні: глина нагрівається досить довго, але рівномірно, і так само повільно прогрівається страва у ній, завдяки чому зберігають поживні речовини. Керамічні форми мають надзвичайно гарний естетичний вигляд, у них можна подавати страви до столу.

Проте кераміка має кілька суттєвих недоліків: вона легко б’ється, а глиняна кераміка ще й боїться вологи – рідина проникає крізь мікротріщинки і руйнує кераміку зсередини. У цьому плані фарфорова і глазурована кераміка є набагато витривалішою. Також кераміка погано реагує на перепад температур, тому продукти закладати у ці форми потрібно кімнатної температури і ставити в не надто гарячу духовку, щоб форма нагрівалася поступово.

Скло

Форми зі скла теж мають гарний естетичний вигляд, і страви можна подавати до столу безпосередньо у цих формах. Та від постійного застосування скло досить швидко втрачає презентабельний вигляд, хоча на інші характеристики це не впливає. Скляні форми дозволяють зберегти натуральний смак продуктів, а завдяки низькій теплопровідності страви у таких формах довше зберігаються теплими. Однак скло теж дуже чутливе до перепаду температур, і його не варто опускати у холодну воду, щоб легше було вийняти випічку.

Силіконові форми для випічки

Силікон має чудові антипригарні властивості. Достатньо при першому використанні змастити форму вершковим маслом, і надалі можна готувати у ній взагалі без жирів. Зі силіконових форм дуже легко виймати кулінарні вироби, ці форми не потребують особливого догляду.

Силікон витримує температуру від –60 °С до 280 °С і в таких формах можна не тільки пекти, а й заморожувати продукти чи напівфабрикати. Їх можна використовувати і в духовках, і в мікрохвильовках, а от відкритого вогню силікон боїться.

Єдиний мінус силіконових форм – вони надто м’які та гнучкі, тому перш ніж наповнювати форму тістом, її потрібно поставити на решітку чи деко. З цієї ж причини їх не варто мити жорсткими абразивами і використовувати металеві ножі для того, що б вийняти з форми готовий виріб: силікон можна пошкодити і навіть порвати.

Фольга і пергаментний папір

Форми з фольги і гофрованого паперу бувають найрізномнітніших конфігурацій, ними зручно користуватися, їх не потрібно мити, тому що ці форми одноразові. Та в цьому ж прихований і їх основний недолік: коли у вас з’явиться натхнення щось спекти, може з’ясуватися, що всі формочки вже використані, а бігти за ними в магазин зовсім не хочеться.

02.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 02.07.2020p. 
На головну сторінку