Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №971 від 02.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Цибульна лушпайка врятує огірки від хвороб

Цибульна лушпайка врятує огірки від хвороб

Огірки можна збирати хоч щодня. Чим раніше зберемо зеленці, тим швидше наростуть нові. Треба лише періодично їх підживлювати.

Шкода, що таку ідилію в розпал збирання врожаю можуть зіпсувати хвороби. Борошниста роса (білий наліт на листях) і несправжня борошниста роса (листя і батоги жовтіють і засихають) на нестійких сортах можуть за тиждень висушити все листя і батоги.

Що робити?

Адже обприскувати фунгіцидами рослини вже точно не можна. Перерватися на збирання врожаю можна на 3-4 дні. Цього достатньо для колоїдної сірки (80 г/10 л води) – після обробки ними врожай можна забирати через 4-5 днів без усякої шкоди для здоров’я.

Але вони вбивають тільки борошнисту росу та кліщів. Пероноспороз (несправжня борошниста роса) випаровування сірки не боїться й продовжує свою чорну справу. Зазвичай його винищують препаратами, що містять мідь, або стробулентами.

Китайcький метод

Китайці під час збору огірків обприскують рослини особливою сумішшю: 100 г сечовини, 5 г борної кислоти, 1 г марганцівки й 3 г мідного купоросу. Суміш так і називають – «китайська». Її особливість – позакореневе підживлення. У рослини суміш проникає в мікродозах і в плодах не накопичується. Так що вже через день-два після обробки можна збирати огірки, гарненько мити та їсти без ризику підірвати печінку.

Звичайно, рецепт працює гірше фунгіцидів. Але якщо обприскувати кожні 1,5-2 тижні, рослини стають значно здоровішими й плодоносять довше.

Найбільш екологічний спосіб

Є й ще безпечний спосіб.

Залити 1 кг цибульної лушпайки окропом і настояти 1-2 доби. Такий розчин розбавляють водою в 5-8 разів і обприскують рослини так само часто, як і китайською сумішшю.

Цибульна лушпайка ще краще годує рослини, підвищує їхній імунітет, припікає грибки та навіть вбиває деяких шкідників огірків (попелицю, трипсів та ін.).

02.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 02.07.2020p. 
На головну сторінку