Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №972 від 09.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як самостійно почистити біле золото

Як самостійно почистити біле золото

Річ у тім, що біле золото – це звичайне жовте золото, в яке додали інші метали білого кольору (марганець, нікель, паладій). Виходить сплав жовтуватого відтінку. Щоб приховати його, зробити прикрасу блискучою, красивою, її покривають шаром родію.

Родій підсилює блиск і робить більш довговічним. Але він з часом може стиратися. Якщо при чищенні ви сильно терли кільце або інші прикраси з білого золота, то могли пошкодити шар родію. Тоді вам доведеться звернутися за допомогою в ювелірну майстерню.

Чистити виріб з білого золота необхідно в тому випадку, якщо воно стало брудним і липким. Ви помітили, що прикраса пожовкла? В цьому випадку чистка марна. Вам доведеться йти в ювелірну майстерню, де вам відновлять покриття.

Під впливом кислоти виріб з білого золота чорніє. Чистка вдома неможлива – цей дефект усувають поліруванням. Цим також повинні займатися фахівці, які не зашкодять частині покриття.

Як почистити біле золото в домашніх умовах? Дотримуйтесь наведеної нижче інструкції і виконуйте все по пунктах. Така чистка дозволена, якщо у вас ювелірний виріб не прикрашений каменем або ж це твердий камінь, який не боїться води. Вода може пошкодити деякі дорогоцінні камені, тому краще не ризикувати.

І в домашніх умовах можна почистити свої прикраси професійними засобами. Сходіть в ювелірний магазин і попросіть продавця підібрати вам засіб для чищення виробів. Або ж скористайтеся підручними засобами. Мильний розчин також впорається з завданням.

• Огляньте ваш виріб, переконайтеся, що нічого не зламано, не пошкоджені застібки, гачки, все навісні деталі тримаються міцно. Якщо ви щось пропустите, то разом з водою виллєте в каналізацію і частину дорогої прикраси.

• Налийте в тазик теплої води. Розчиніть в ній м’яке мило. Не використовуйте агресивні речовини з хлором. Не застосовуйте і господарське мило – після контакту з ним виріб не буде блищати. Можете взяти шампунь або рідке мило.

• Залиште ювелірну прикрасу в цій воді на 30 хвилин.

• Коли воно полежить півгодини в мильному розчині, дістаньте його і протріть ганчірочкою або ж щіткою з ніжною щетиною.

• Щоб прибрати залишки мила, обполосніть прикрасу під проточною водою.

• Висушіть виріб, використовуючи рушник.

Якщо кільце або ланцюжок сильно забруднені, приготуйте такий розчин: візьміть однакову кількість нашатирного спирту і води, додайте кілька крапель шампуню. В іншому всі дії схожі.

Ви хочете, щоб кільце знову заблищало, як нове? Для того щоб повернути йому блиск, приготуйте наступний розчин: в 200 г води розчинити 2-3 ч. л. цукру. В цей розчин покладіть вашу прикрасу і залиште його на 12-15 годин. Потім дістаньте виріб, обполосніть його водою і натріть оксамиткою. До нього повернеться блиск.

Чим не можна чистити біле золото?

Не використовуйте при чищенні зубну щітку. Навіть тканина, якою ви будете протирати виріб, повинна бути ніжною, жорстку брати не можна. Під забороною і абразивний порошок, тобто засіб, в складі якого є дрібнозернисті речовини – кварцовий пісок, крейда і т. д.

Не використовуйте препарати з аміаком. Якщо ця речовина буде довгий час перебувати на поверхні виробу, то воно зіпсує його тонке покриття. Не можна брати і оцет і інші кислотні чистячі засоби.

Золото іноді радять чистити зубною пастою. Але при чищенні білого золота її використовувати не можна. Вона може містити хімічні речовини, які зашкодять родієве покриття.

Прикраси з каменями

Найчастіше виготовляються прикраси з дорогоцінними каменями. Камені ділять на 2 види: тверді, коефіцієнт твердості яких за шкалою Мооса вище 5, і м’які камені. Залежно від того, який камінь вставлений в прикрасу, вибирається спосіб чистки.

1) Те, що діамант відноситься до твердих каменів, ні для кого не секрет. Які ще камені називають твердими:

• топаз,

• кварц,

• аквамарин,

• рубін,

• берил,

• смарагд,

• сапфір.

Їм не зашкодить розчин миючого засобу, тому можна використовувати описаний вище спосіб.

Якщо у вас золото з діамантами, то щоб камені стали красивіше помістіть сережки або кільця в воду з нашатирним спиртом: на 1 ст. води додайте 6 крапель засобу. Залиште прикраси на півгодини. Потім витріть їх фланеллю. Розчин нашатирного спирту необхідний і для чищення фіаніцитів, цитринів, цирконів. Його готують так: на 6 частин води 1 частина нашатирю.

2) Є м’які камені:

• малахіт,

• апатит,

• бірюза,

• опал,

• місячний камінь,

• бурштин,

• перли,

• корал.

М’які камені не рекомендується мочити. Адже вони погано переносять вологість. Тому прикраси з білого золота з м’яким каменем замочувати у воді не можна. Почистіть їх м’якою тканиною з фланелі або замші. Або ж акуратно помийте в мильному розчині, протріть вологою тканиною, щоб прибрати мило, і висушіть фланеллю.

Чистка виробів фланелевою тканиною

Якщо у вас прикраса з перлами, коралом або бірюзою, їх не можна мити мильним розчином – вони втратять свій блиск. Також вони бояться нашатирного спирту.

Догляд – запорука довговічності

Прикраси з білого золота відрізняються витонченістю. За ними треба правильно доглядати, знати, як чистити, щоб зберегти родієве покриття. Зберігайте ці вироби окремо від інших прикрас, щоб вони не стикалися з різними металами.

Біле золото боїться кислот і хлору. Хлор додають в воду. Тому, вирушаючи в басейн, збираючись помитися під душем або ж вимити посуд, прикраси потрібно знімати, інакше ваші коштовності з часом пожовтіютьо. Якщо це все ж сталося, не впадайте у відчай, а сходіть до ювеліра. Після обробки вироби стануть такими ж, як і раніше.

09.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 09.07.2020p. 
На головну сторінку