Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №972 від 09.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

10 причин запастися йодом:

10 причин запастися йодом:

корисні властивості, про які мало хто знає

1. Фітофтороз Це небезпечна грибкова інфекція, яка без превентивних заходів дуже швидко губить усі кущі помідорів. Якщо у вас є йод, то ця недуга томатам не страшна.

Щоб захистити рослини від фітофторозу через 12-14 днів після висадки розсади в грунт починайте регулярно обприскувати їх розчином, приготованим з 9 л води, 1 л молочної сироватки (її можна замінити натуральним знежиреним молоком) і 2 мл аптечного йоду 5?% –й концентрації, повторюючи процедури з інтервалом 10-12 днів.

Раніше на своїй дачній ділянці для профілактики фітофторозу я використовувала виключно покупні фунгіциди, але одного разу випробувавши за порадою знайомої йодний розчин в справі, відсунула дорогу хімію на задній план. Вищеописаний рецепт чергую з іншими народними засобами, але тільки після «йодотерапії» спостерігаю такий приголомшливий ефект на томатних кущах: через день-два після обробки листя стає соковитим і набуває чудовий смарагдовий відтінок.

Йодний розчин, приготований за таким рецептом, виявиться корисним для профілактики фітофторозу та інших культур – перцю, баклажана і картоплі. Тому, обробляючи томати таким зіллям, обов’язково пройдіться обприскувачем і по грядці з їх «двоюрідними братами».

Якщо ви помітили перші уражені листочки на рослинах, негайно приберіть їх з кущів і відразу ж обприскайте посадки йодним еліксиром, повторивши процедуру ще 1-2 рази з інтервалом 4-5 днів – підступний фітофтороз повинен відступити. Але майте на увазі, що на запущеній стадії хвороби йод уже не допоможе.

2. Борошниста роса

Розчин на основі йоду буде прекрасним помічником в боротьбі з іншою грибною недугою – борошнистою росою, яка на відміну від фітофторозу повільніше «роз’їдає» рослини, але має на них не менше згубну дію. Цю хворобу при несприятливих факторах найчастіше підхоплюють огірки, кабачки і гарбузи. Але якщо при виявленні перших ознак захворювання почати обробляти рослини розчином (9 л води, 1 л молочної сироватки та 1 мл йоду), повторюючи процедуру кожні 5-7 днів, можна за короткий проміжок часу повністю позбавити їх від білого нальоту.

До того ж досвідчені городники стверджують, що при використанні йодного еліксиру на огірках батоги продовжують залишатися зеленими набагато довше і радують більш тривалим періодом плодоношення. Вони радять пару раз обприскати огірки по листу таким розчином з інтервалом в 10-12 днів, навіть якщо ознак борошнистої роси немає.

Ягідні і декоративні чагарники, а також плодові дерева, уражені борошнистою росою, більш «товстошкірі» в порівнянні з овочевими культурами. Для очищення їх листя від білого нальоту концентрація йодного розчину потрібна вище – 5 мл на відро води.

А ось трав’янисті декоративні культури нескладно вилікувати від цієї недуги таким же розчином, як і для овочів: 1 мл на 10 л води. В цьому випадку для більшого ефекту теж краще брати не звичайну воду, а розчин сироватки або молока (1: 9).

3. Прикоренева гниль огірків

Розчин, приготовлений з 10 л води і 1 мл аптечного йоду, ефективно захищає огірки від прикореневої гнилі, яка найчастіше губить посадки в холодну дощову або надмірно жарку погоду. Але тепер обприскувач можна відкласти в сторону: розчин потрібно лити під корінь рослин, витрачаючи по 1 л на кожен кущ.

4. Загнивання зав’язі кабачків

Кабачок – досить плідна культура і при правильній агротехніці завжди зав’язує велику кількість плодів. Але нерідко навіть при гарному догляді і сприятливих погодних умовах численна зав’язь на кущах починає загнивати.

Подібне явище може бути ознакою йодного голодування, яке легко виправити, одноразово внісши під кожен кущ по 1 л розчину, приготованого з 10 л води і 5 мл йоду. Щоб не викликати надлишок йоду в кабачках, після такої підгодівлі протягом сезону краще не застосовувати йодовмісні розчини.

5. Кила капусти

Капуста – ще одна овочева культура, яка позитивно відгукується на йодотерапію. Для цієї пані готують зілля з 10 л води і 2 мл йоду, підгодовують її під корінь з розрахунку 1 л на 1 рослину. Такі ласощі дають капусті на початку формування качанів, повторюючи підгодівлю ще 2 рази з інтервалом 15-17 днів. Цей нескладний і економічний захід надійно захищає рослини від кили і найкращим чином впливає на якість і розмір качанів.

6. Сіра гниль полуниці

Прекрасно зарекомендував себе розчин йоду і на полуничній грядці. Полуниця садова, оброблена йодним розчином 2 рази з інтервалом 5-7 днів незадовго до початку цвітіння і ще 1 раз після нього, показує високу стійкість до ураження сірою гниллю і не пошкоджується малинно-полуничним довгоносиком. Для цієї мети в відрі води (10 л) розводять 1 мл аптечного йоду, а потім рясно змочують ним суничні кущики і ґрунт у міжряддях.

7. Плодова гниль яблунь

Концентрований розчин на основі 10 л води і 10 мл йоду ефективно захищає яблуні від вельми підступної недуги – плодової гнилі. З цією метою дерева обприскують по листу таким еліксиром приблизно за місяць до передбачуваного збору врожаю і повторюють обробку ще раз через 3-4 дня.

8. Мілдью і оїдіум винограду

Досвідчені виноградарі давно оцінили по достоїнству аптечний антисептик і застосовують його в якості надійного помічника в боротьбі з оїдіумом і мілдью. При перших ознаках цих грибних захворювань виноградні кущі рясно змочують з обприскувача розчином, який готують з 10 л води і 8 мл йоду, повторюючи процедури щотижня.

9. Обробка насіння перед посівом

Мало хто знає, що йод може виступити в якості ефективного засобу для знезараження насіння перед посівом. Для цієї мети вам знадобиться всього лише одна крапля аптечного препарату, яку розводять в 1 л відстояної води. В такому дезінфікуючому розчині необхідно змочити відрізок марлі або х/б тканини, загорнути в неї насіння і залишити згорток на 6-8 годин. Після цього посівний матеріал без промивання підсушують до сипучості і сіють в розсадну тару або на грядку.

10. Обробка картоплі перед посадкою

Йодним розчином також знезаражують насіннєві бульби картоплі незадовго до посадки. З цією метою в 10 л води додають 2 мл антисептика і зрошують отриманим засобом бульби, розкладені в один шар в затіненому куточку саду. Коли бульби підсохнуть, їх перевертають на інший бік і повторюють процедуру. Після такої обробки картопля набагато швидше сходить. Нарощує більш пишні кущі і показує високу стійкість до фітофторозу.

Хочеться заспокоїти особливо недовірливих дачників, які побоюються застосування йодного розчину на своїй присадибній ділянці. Вищеописані рецепти, які містять в своєму складі мінімальні дози цього препарату (який спочатку береться вже в 5?% –й концентрації, а потім розводиться великою кількістю води), не можуть завдати шкоди нашому здоров’ю. Перш ніж «осісти» в плодах овочевих або фруктових культур, йод пройде довгий шлях, і ті мікрограми, які потраплять до нас на стіл, виявляться не шкідливими, а якраз навпаки.

09.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 09.07.2020p. 
На головну сторінку