Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №974 від 23.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Про які хвороби розповість постійна спрага

Про які хвороби розповість постійна спрага

Людина може прожити без їжі 45 діб, а без води – не більше десяти. Хотіти пити – цілком природно, як і дихати. Людина на 80?% складається з рідини при народженні. З роками вологи у тілі меншає, а бажання пити знижується. Але що робити, коли, навпаки, без причини мучить спрага? Можливо, є привід для тривоги.

Можливо, ваш організм зневоднений. Це відбувається, якщо не дотримуватися питного режиму і не випивати упродовж дня по 30 мл води на 1 кг ваги, при цьому вживаючи алкоголь, каву, цигарки, багато рухаючись, нервуючи і переїдаючи солодкого й солоного. Терміново починайте пити принаймні 1,5 л води в день, навіть якщо вам не хочеться стільки. Поволі нирки звикнуть, і ви питимете із задоволенням.

Спрага може свідчити про цукровий діабет. Відчуваєте сильну спрагу вночі, а вранці прокидаєтеся з пересохлим горлом і губами? Вас також турбують часті сечовипускання? Варто про це задуматися і здати аналіз крові на цукор.

Спрага може пояснюватися дисфункцією щитоподібної залози. Якщо окрім спраги, ви відчуваєте слабкість і зниження концентрації, відвідайте ендокринолога, зробіть УЗД щитоподібної залози, аналіз сечі і біохімічний аналіз крові.

Деякі медикаменти провокують сильну спрагу. Можливо, ви страждаєте від алергії і приймаєте антигістамінні препарати. Або переборщили із сечогінним. Також спрага може з’явитися під час лікування бронхіальних захворювань при прийомі відхаркувальних ліків. Якщо так, то проблема зникне після курсу лікування. Тим, кому не під силу терпіти, варто звернутися до лікаря по новий рецепт.

Якщо ви постійно хочете пити, але при цьому рідко відвідуєте туалет, терміново перевірте нирки. Можливо, у вас порушення. Лікар-нефролог призначить ультразвукове обстеження і лабораторні аналізи надниркових залоз.

Нерідко проблеми з печінкою супроводжуються сильною спрагою. Крім того, можуть бути запаморочення, нудота, біль у правому підребер’ї, пожовтіння білків очей і шкіри, гіркий присмак у роті. Також починають ламатися нігті і з’являються кровотечі з носа. Діагноз поставлять за результатами УЗД печінки й аналізу крові.

Іноді після струсу мозку люди відчувають спрагу. Якщо у вас нещодавно була травма голови, відвідайте невропатолога.

23.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 23.07.2020p. 
На головну сторінку