Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №975 від 30.07.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Кармановірус»…

«Кармановірус»…

Наша економіка вже довгі роки живе своїм життям, незалежним від нашої влади. Тобто, влада і економіка функціонують в паралельних реальностях. Це, до речі, унікальне явище, принаймні в Європі…

Приведу простий приклад. Змінили голову Національного банку. Відразу пішла інформаційна хвиля про девальвацію гривні і «долар по 30». Яка повинна була бути реакція реального сектору економіки в такій ситуації? Бігти швидше в обмінники і купувати долари та євро. В нас все навпаки. Курс спочатку зріс, але за нашою неофіційною інформацією збільшення попиту на валюту не відбулось. І що далі? Курс почав потрохи падати і падати. Тут все просто. Ні у більшості простих громадян, ні у бізнесу немає достатньої кількості «вільних» гривень, які потрібно було переводити в валюту. Навпаки, «карантинна» тенденція весни нинішнього року, коли валюти здавали значно більше ніж її купляли, збереглась. Тобто, доходи більшої частини бізнесу та домогосподарств продовжують бути меншими, ніж їх видатки.

В таких умовах є лише два виходи. Або давати гроші, саме роздавати, а не кредитувати, або готуватись до масштабної кризи вже восени. Зменшення купівельної спроможності населення і «вимивання» обігових коштів у бізнесу вже призвело до падіння обсягів торгівлі навіть продовольчими товарами.

Це серйозна загроза для дохідної частини бюджетів усіх рівнів. Якщо макарони, гречка та цукор, а точніше податки, які громадяни сплатили навесні змітаючи з полиць супермаркетів річні запаси цих життєво необхідних в період боротьби з коронавірусом харчів, ще підтримали бюджет, то вже літом багато закладів торгівлі «пішли в мінус».

Якщо до цього додати працюючі нижче рівня рентабельності галузі, а це в першу чергу пасажирський транспорт, будівельна галузь, торгівля непродовольчими товарами, сфера послуг. Цей перелік можна продовжувати.

Ситуація в економіці така, що без масштабної і швидкої державної фінансової допомоги хвиля банкротств та закриття більшої частини того, що відкрилась після послаблень карантину, восени є дуже вірогідним сценарієм. На жаль. Хоч економіка в нас і живе своїм життям, але власними силами реального сектору цей самий реальний сектор від глобальної пандемії «кармановірусу» не вберегти, адже єдиною вакциною від цієї хвороби є гроші, багато грошей, які у вигляді вакцини вприскують в економіку різні країни. Для прикладу, на боротьбу з економічною кризою країни ЄС виділили 750 мільярдів євро…

Володимир Конєв

30.07.2020



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2020p. 
На головну сторінку