Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №976 від 06.08.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Бур’яни виведе самогон і мульча

Бур’яни виведе самогон і мульча

Якщо бур’яни вчасно не вивести, вони окупують увесь город. Ми пропонуємо кілька нетрадиційних способів боротьби з рослинами-шкідниками, якими експериментують дачники.

Чорна поліетиленова плівка

Грядку або клумбу накрити плівкою. Через неї ґрунт нагрівається, а от світло не проникає. За рахунок цього пригнічується ріст бур’янів. Культурні рослини висаджувати через прорізані у плівці отвори. Таке покриття слід притиснути по краях цеглинами або присипати землею.

Мульчування

Мульчу з природного матеріалу (подрібнена кора, скошена трава, торішнє листя, солома) та штучного (поліетилен, газети, картон) класти доволі товстим шаром, він пригнітить ріст однорічних бур’янів. Перед тим треба виполоти з корінням усі багаторічні бур’яни, інакше в таких сприятливих умовах вони ростимуть так само пишно, як культурні рослини.

Паяльна лампа

Вона допоможе позбутися багаторічних бур’янів через два тижні, якщо спалити їхню надземну частину (всього має бути три-чотири такі сеанси). Коріння бур’янів виснажується, і рослина гине. Можна використовувати технічний електрофен.

Алкоголь

Цей спосіб придумали американці ще у минулому столітті. Його застосовують за місяць до висадження рослин. Суть полягає в тому, що насіння бур’янів проростає дуже швидко, до того ж усіх відразу. Відповідно і знищити їх можна всі одночасно.

Цей спосіб ідеально підходить для полуничних грядок та газонів. У 10 л води слід розвести 1 л самогону. Розчину вистачить для обробітку 2,5 соток землі.

Рослини проти рослин

З польовою берізкою (в’юн­ком) чудово бореться гірчиця. Досить двічі за літо засіяти її у місцях, де густо росте берізка. На зиму гірчицю слід перекопати.

Від пирію допоможуть… жоржини. Цей бур’ян просто не терпить таких сусідів. Якщо ж вам слід звільнити від пирію велику ділянку, засійте її сумішшю пшениці і вівса. У міру підростання зелені її слід підрізати. А восени переорати – це буде чудове добриво.

Щоби перегородити дорогу багаторічним бур’янам від сусідів, вкопайте по периметру ділянки листки старого шиферу, руберойду, заліза. Вони зупинять повзуче коріння рослин.

06.08.2020



Рівне-Ракурс №10 від 06.08.2020p. 
На головну сторінку