Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №986 від 15.10.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Срібні прикраси врятує перекис водню

Срібні прикраси врятує перекис водню

Потемнілі з часом срібні вироби не обов’язково віддавати для очищення в ювелірну майстерню. Чищення срібла перекисом водню – один із найрезультативніших народних способів обробки цього металу в домашніх умовах від будь-яких видів забруднень.

Але слід ураховувати, що він підійде не для всіх типів прикрас. У цьому випадку на допомогу прийдуть інші, не менш ефективні підручні засоби.

Перш, ніж приступати до чищення срібла, його потрібно позбавити шару бруду й жиру, що накопичився. Найбільше забруднюються рельєфні вироби, особливо ланцюжки. Допоможе в цьому звичайний мильний розчин, виготовлений з 10 грамів натертого на дрібній тертці господарського мила, розведеного в склянці теплої води. Не менш ефективний буде звичайний пральний або зубний порошок без барвників або гель для миття посуду. Єдина умова – гранульований засіб має бути повністю розчинений в рідині.

Прикраси слід помістити до складу на 3-4 години, а потім почистити за допомогою зубної щітки з м’якою щетиною. Якщо грязьові частки не відійдуть за один раз, процедуру бажано повторити.

Щоб повернути блиск виробам зі срібла, необхідно приготувати розчин з 200 мл теплої води і столової ложки пероксиду 3?%). Замочити в ньому підготовлений ювелірний виріб на кілька хвилин. Потім промити метал під проточною водою. Витерти насухо.

Якщо є домішки інших металів, камені, емаль, золочене або чорнене покриття, то чищення цим засобом заборонене. У результаті можна одержати потемнілу або пожовтілу прикрасу з плямами, якій згодом неможливо буде повернути колишній вигляд.

Делікатним, але ефективним способом чищення є склад на основі пероксиду та нашатирю. Для цього необхідно змішати в рівних пропорціях 10?%-й нашатирний спирт, 3?%-й розчин перекису водню й мильний розчин. Перемішати. В отриману суміш покласти підготовлене срібло. Почекати 15 хвилин. Промити прикраси чистою водою й висушити. Після цього пополірувати шматком вовняної матерії. Цей метод допоможе не тільки зняти наліт, але й видалити прилиплі шматочки бруду навіть із важкодоступних місць. Крім того, нашатирний спирт надає сріблу блиск.

15.10.2020



Рівне-Ракурс №10 від 15.10.2020p. 
На головну сторінку