Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №285 від 29.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Довкілля

Зелений наступ із мечами Колесова у Клесівському лісгоспі

Зелений наступ із мечами Колесова у Клесівському лісгоспі

21 березня, у Всесвітній день лісівництва, в Україні стартувала акція “Майбутнє лісу у твоїх руках”

Основна мета акції - встановлення взаємопорозуміння між суспільством, органами влади та лісовим сектором економіки, ознайомлення громадян із практикою ведення лісового господарства, залучення громадськості, зокрема молоді, до примноження зеленого багатства Батьківщини.

До благородного заходу, що триватиме до 21 квітня - Дня довкілля, активно долучилися лісівники Рівненщини. До речі, в Україні під час акції буде посаджено по два дерева на кожного її жителя.

ДП “Клесівський лісгосп”, в якому побував кореспондент “Рівне-Ракурсу”, - одне з найпотужніших підприємств галузі за обсягами лісовикористання та лісовідтворення. Жодний клаптик вирубаного лісу в господарстві, яке налічує 54,6 тисячі гектарів загальної площі, в тому числі 46 тисяч гектарів вкритої лісовою рослинністю, не залишається незалісненим.

- Цього року, - розповідає інженер по лісовідновленню Антолій

МЕЛЕЩУК, - маємо посадити ліс на площі 420 гектарів. З них 50 гектарів - це захисне лісорозведення на малопродуктивних еродованих сільськогосподарських землях. Залишено під природне поновлення лісу 150 гектарів зрубів. 100 гектарів на цій площі буде поновлено шляхом підсіву насіння сосни звичайної. Для забезпечення підприємства садивним матеріалом посіємо чотири гектари лісових розсадників, де буде орієнтовно вирощено 5,2 мільйона сіянців деревних та чагарникових порід. Із теплиць висадили на дорощування у шкільне відділення 25 тисяч стандартних укорінених саджанців декоративних порід.

Взимку наші лісівники заготували і переробили 28 тонн шишок сосни звичайної, внаслідок чого отримали 350 кілограмів насіння для посіву розсадників. Крім того, придбали в Базальтівському лісництві ДП “Костопільський лісгосп” 10 кілограмів селекційного насіння, яке використаємо на створення лісонасіннєвих плантацій. Виконуючи всеукраїнську галузеву програму “Діброва”, щороку закладаємо 8-10 гектарів дубових масивів. Особливу увагу звертаємо на відтворення вільхових насаджень.

Крім того, на базі Федорівського лісництва діє стаціонарне шкільне відділення для вирощування декоративних порід, де маємо понад 50 тисяч саджанців, які залюбки купують у нас підприємства, організації та громадяни для озеленення і благоустрою.

Приємно відзначити, що при лісгоспі функціонує шкільне лісництво “Сосновий бір”.

- У 2002 році, - як поінформував головний лісничий підприємства Ігор АРТІШОК, - воно зайняло перше місце у галузевому конкурсі на краще шкільне лісництво в Україні. 71 юннату, що набувають тут професійних навиків, досвідчені майстри лісової справи прищеплюють любов до природи і шанобливе ставлення до її зеленого багатства. Внаслідок ефективної профорієнтаційної роботи чимало вихованців шкільного лісництва стають студентами вищих та середніх спеціальних лісотехнічних закладів.

* * *

Сосна стає стиглою для промислового використання у 80 років. Тож до того, як її зрубають, за нею доглядають чотири покоління лісівників. У Клесівському лісгоспі впевнені: лісівничому роду немає переводу - він вічний, як ліс.

Олександр ОЛЬХОВИК

У рамках акції “Майбутнє лісу у твоїх руках”, за підтримки Міносвіти і науки, Держкомлісгоспу та Товариства лісівників України, проводиться конкурс на кращий малюнок серед школярів молодших класів та кращий твір серед старшокласників. Переможців конкурсу чекають цінні подарунки, а їх роботи мають шанс бути відзначеними на всеукраїнському конкурсі.

ФОТО

29.03.2007Лісничий Федорівського лісництва ДП “Клесівський лісгосп” Василь Примак (на фото справа) та інженер з лісокористування Дмитро Мартинюк оглядають плантацію шкільного відділення



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2007p. 
На головну сторінку