Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №285 від 29.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Народні традиції

“І на тім рушникові...”

Дорога, якою простує душа

Днями у Рівному відкрилася виставка однієї з найбільших колекцій обласного краєзнавчого музею. Вперше в музеї експонується майже 200 рушників, створених наприкінці XIX - у першій половині XX століття. На стендах виставкової зали представлені рушники з Рівненщини, Житомирщини, Київщини, Полтавщини, Хмельниччини, Вінниччини.

Український рушник належить до тих предметів народного мистецтва, які поєднують минуле з сучасним, недаремно він популярний і нині. Кожен регіон України відзначається особливим художнім стилем декорування.

В експозиції представлені не лише вишивані, а й ткані рушники, виконані у найдавнішій зникаючій поліській техніці оздоблення - перебірному ткацтві. Геометричний орнамент тут перегукується із рослинним, зооморфним. На рушниках співають птахи, квітнуть троянди, росте дерево-рід, “берегині” здіймають до неба руки у молитві.

Виставка “І на тім рушникові...” представляє рушники з фондів Рівненського обласного краєзнавчого музею, приватних колекцій Людмили Вострікової, Алли та Юрія Ковальчуків, Миколи та Ольги Сидоруків, а також із колекції Обласного центру народної творчості.

Окремим розділом представлені вироби сучасних майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Рівненщини: Марії Шевчук, Ольги М’якоти, Орисі Рябунець, Ярослави Вернюк, Ніни Гіроль, Віри Нестерук, Валентини Галапач, Людмили Каландюк. Увагу відвідувачів привертають рушники із села Будичани Житомирської області, зібрані фольклористом Раїсою Цапун.

29.03.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2007p. 
На головну сторінку