Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №285 від 29.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сімейне коло

А цю фігурку сюди...

Лілія Романенко: “Дитина повинна розглядати малюнки, а не тріщини на стелі”

Після народження малюка, коли пологи вже позаду, жінка-мама відчуває себе радісною та щасливою. Та разом із цим з’являється бентежне почуття відповідальності за дитину. Вкрай важливо, щоб батьки поряд із дитиною відчували себе впевненими та обізнаними, могли надати їй допомогу, коли це потрібно.

Саме вміння допомагати, правильно піклуватися про маля зніме зайві хвилювання, зробить ваше спілкування з дитиною приємним, радісним і незабутнім. Якщо ви до пологів відвідували заняття у “Школі мам”, то й після народженні малюка педагоги і психологи “Школи” розкажуть, покажуть і розрадять вас, до прикладу, у питаннях, що стосуються особливостей першого року життя, а також, як правильно годувати дитину і спілкуватися з нею; як уникнути простудних болячок. Навчать робити спільну гімнастику дитинки з мамою і татусем, масаж, пальчикові ігри. І, здається, найголовніше для батьків - у “Школі мам”, що на Відінській, 39 обласного центру, зарадять тому, щоб ваш малюк безпричинно не плакав та гарно спав уночі!

“Оточення і враження раннього дитинства впливають на все подальше життя людини, - розповідає Лілія РОМАНЕНКО, керівник Рівненської міської молодіжної громадської організації “Школа мам”. - Перше знайомство з навколишнім світом - а це: інтер’єр, спілкування, іграшки та ігри - розвиває дитину, її спосіб мислення та формує характер. Саме ті люди, котрі згадують своє “молочне дитинство” з задоволенням, є людьми впевненими й успішними.

Ми працюємо з дітками з дев’ятимісячного віку і до трьох рочків, які розподілені за відповідними групами. Багато малюків саме в нас починають ходити, розмовляти реченнями і навіть читають. Адже є вікові періоди та методики раннього розвитку, коли дитина найкраще може засвоїти інформацію. Ми їх вчимо творити за допомогою пластиліну, фарб, глини і тіста.

До речі, мами, які приводять діток до нас, знають, що ми користуємося сертифікованими безпечними матеріалами датського виробництва, тому вони не бояться, що їхня крихітка може скуштувати пластилін чи полизати глину або розфарбувати своє личко, як індіанець.

Добре дітлахи сприймають і музичні заняття, особливо люблять народні шумові інструменти, на яких грають і діти, і дорослі, так само разом і танцюють. А також усім без винятку подобається сухий басейн із 2,5 тисячами кульок.

- Це ж мами у вас і самі вчаться, і відпочивають у той же час, так? І у вас дуже весело!

- Нині, як правило, сучасна молода сім’я живе окремо від батьків та бабусь із дідусями, тому доглядати і виховувати дітей теж хочуть по-сучасному.

Обговорюємо ми й питання про те, коли треба починати виробляти гігієнічні навички у дитини. Якщо фахова педіатрична література вважає, що оптимальний час переходу від підгузників до горщика - 12-18 місяців, то я скажу, що основну роль відіграє все-таки не вік дитини, а рівень її розвитку, її готовність до навчання. У “Школі мам” дитина пізнає життя, граючись і водночас розвиваючись.

29.03.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2007p. 
На головну сторінку