Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №285 від 29.03.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Чиновники вагаються

Чиновники вагаються

Близько двох мільйонів євро готові вкласти підприємці у розвиток енергозбереження на Рівненщині

Якісне опалення та здешевлення оплати за нього для садочків, шкіл, лікарень та інших бюджетних установ Рівненщини обіцяють інвестори. Та їхніми умовами поки що незадоволені керівники місцевих комунальних підприємств. Чому? Простого пояснення почути не вдалося.

- Теплопостачання може бути прибутковою справою, - стверджує директор ТзОВ “Енергоеко Консалтинг” Андрій ЗАКЛАДНИЙ. Вкладені його підприємством у оновлення системи опалення млинівських бюджетних установ 800 тисяч гривень через сім років будуть повністю повернені. Відбудеться це за рахунок зменшення на третину споживання газу і втрат тепломереж, а не підвищення тарифів. Після цього оновлена котельня перейде у власність міста.

- За нашими прогнозами, при збільшенні вартості газу восени на 60-70 відсотків, тариф для наших клієнтів зросте всього відсотків на 30, - розповідає Андрій Закладний. - Така економія відбувається через те, що в собівартості нашої теплової енергії зменшується відсоток газу.

- Після оновлення котелень економія по деяких з них складатиме майже 20 відсотків, - підтверджує позитивний результат інвестиції заступник голови Млинівської райдержадміністрації Володимир ГУЛИЧ.

- Ми готові і будемо інвестувати в енергозбереження Рівного та області, - зазначає президент ТОВ “Газтеплоенерго” Саулюс ЕНДРЮШКА. - Сьогодні нас дуже цікавить “Комунальна енергосервісна компанія м. Рівне” (“Еско-Рівне”). І вже на першому етапі ми готові вкласти в її діяльність 1,7 мільйона євро.

Така пропозиція і наявний досвід впровадження енергозберігаючих проектів не викликає ажіотажу і великої зацікавленості у місцевої влади та керівників комунальних теплопостачальних підприємств:

- Досвід Млинова не можна прямо перенести на Рівне через різні масштаби міст, - переконаний директор КП “Теплотранссервіс” Петро СЕРГІЙЧУК. - До кожного міста треба підходити індивідуально. До того ж, нас не зовсім влаштовують умови інвесторів.

З цим погодився і головний спеціаліст області з питань енергозбереження в галузі житлово-комунального господарства Микола ЯНУШЕВСЬКИЙ.

На думку Андрія Закладного, причина такої незацікавленості - необхідність у разі великих вкладень передавати підприємство в управління інвестора.

- Інвестор не фінансуватиме просто розвиток комунального підприємства. Адже в такому разі воно цілком може бути доведеним до банкрутства, - пояснює він.

- Ми маємо кілька пропозицій від інвесторів, - зазначив голова правління ЗАТ “ЕСКО-Рівне” Ігор КАТУЛЬСЬКИЙ. - Через 10-15 днів приймемо рішення щодо співпраці з ними, - пообіцяв він, хоча не назвав суми, котру пропонують ці інвестори.

Поки чиновники вагаються, чи співпрацювати з приватними інвесторами, для надання якісних послуг опалення в Рівному на початок наступного опалювального сезону необхідно, як стверджує Петро Сергійчук, 60-70 мільйонів гривень. Власних і державних коштів на це не вистачає.

29.03.2007Антоніна ТОРБІЧ



Рівне-Ракурс №10 від 29.03.2007p. 
На головну сторінку