Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №997 від 31.12.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Двадцятий – високосний

Двадцятий – високосний

Завершується рік 2020. Без сумніву, майбутні історики будуть багато писати про нього. З часів Другої світової війни планета Земля не переживала такої величезної, всеосяжної кризи. Однак, сказати, що всім в році що минає було погано, теж не можна. Є люди, хоча вони і в меншості, для яких 2020 рік став успішним, і це не тільки виробники масок та антисептиків…

Нинішній рік будуть часто згадувати не тільки майбутні історики, а й майбутні економісти. Наведу приклад. В одному з великих рівненських гіпермаркетів побачив цінники на французькі вина і «онімів». Пляшка пристойного вина коштувала трохи більше ста гривень. Перевірив етикетку – дійсно французьке. Поряд стояли вина з Італії (до 100 гривень за пляшку). Іспанські, португальські, хорватські вина звісно коштували ще менше. Не буду задавати запитання: чи можна в магазині у Франції купити пляшку вина за 3 євро. Зрозуміло, що ні. А його ж для того, щоб простий українець міг купити в Рівному, треба привезти, розмитнити, заплатити акциз, потім другий акциз, та й супермаркет свою націнку поставить. Тобто, ми маємо справу з прямими дотаціями з боку урядів своїм виробникам.

Тихо і без зайвого галасу на фоні пандемії імпортні сири, масло, соки, алкоголь, м’ясо-ковбасні вироби і ще багато інших видів товарів спокійно завойовують ринок України. Більше українці куплять французького вина – менше куплять українського.

Що робити вітчизняним виноробам? Закриватись і продавати бізнес за безцінь. Хто виграє? Правильно – ті країни, у яких багато грошей і можливостей підтримувати (якщо говорити чесно – дотувати) своїх товаровиробників. Це класична економічна схема захоплення ринків, яка в 2020 році була використана сильними країнами проти слабких. Так що говорити – 2020-й був поганим – не можна. Він був важкий для всіх, але для когось він був провальним, а для деяких успішним.

Не дуже складно дати прогноз на 2021-й рік. Звісно, з появою в кінці нинішнього року вакцин, коронавірус буде взятий під контроль і то досить швидко.

До речі, і нам вакцину дадуть – треба ж комусь працювати на будівництві в Європі і збирати врожай на їхніх полях. Так що це питання лише часу, і тому наскільки сильним буде супротив ні – не вірусу, а тим кому «корона» дала змогу «піднятися», тим швидше це і закінчиться. Так є в усіх країнах світу. Головною проблемою буде пандемія економічна. Цілі сектори економіки виявились нікому не потрібні. В якості прикладу можна назвати пасажирську авіацію та туристичний сектор. В Європі та і в Україні дуже сильно постраждав малий та середній бізнес. Масштаб кризи в цьому сегменті економіки буде видно вже ближче до літа. Хоча, при якісній роботі влади його теоретично можна і обійти…

31.12.2020Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 31.12.2020p. 
На головну сторінку