Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №286 від 05.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ловися, рибко, велика й мала

Іхтіолог Поліського басейнового управління Держінспекції Валентин Мосніцький

Т-с-с-с.... нерест почався

Заможні люди ловлять кайф, займаючись риболовним браконьєрством

Найбільше браконьєрів-рибалок працівники держінспекції затримують у Демидівському, Костопільському, Сарненському та Володимирецькому районах області. Що цікаво, почастішали випадки незаконного вилову риби заможними громадянами, дехто з яких мотивує свої дії, як жагу до екстриму. Про законне та незаконне рибальство на Рівненщині - в розмові з іхтіологом Поліського басейнового управління Держінспекції Валентином МОСНІЦЬКИМ.

- Вже розпочався нерест? До якого періоду триватиме? І що робити у цей час рибалкам?

- Так, нерест уже розпочався. У річках області він триватиме з 1 квітня до 20 травня; в озерах та водосховищах - з 1 квітня до 10 червня. Рибалкам-любителям дозволяється ловити рибу з берега. Але тільки вудкою з одним гачком та одним спінінгом.

Вилов раків заборонений у період з 1 квітня до 30 червня та з 20 серпня до 30 вересня. Не можна в період нересту пересуватися на річках у човнах. До слова, в цей час почастішають рейди інспекторів на водні об’єкти. Порушники будуть притягуватися до відповідальності. За минулорічний нерестовий період ми наклали штрафів на громадян у розмірі 14 тисяч 306 гривень.

- Якими засобами браконьєри зазвичай ловлять рибу?

- Найчастіше затримуємо осіб (за минулорічний нерест на території області правоохоронці притягнули до відповідальності 571 порушника), які займаються незаконним виловом риби сітками, а також такими засобами, як “павук”, “екран” (у цих випадках передбачений штраф - 340-680 гривень). Кримінальна відповідальність передбачена за вилов риби електричними засобами та вибухівкою.

Крім того, за кожну впійману рибку доводиться платити штраф: за щуку, вугра, форель - 51 грн.; коропа, ляща, лина - 25,5 грн.; плітку, синця, окуня, плоскирку - 5,1 грн.; річкового рака - 1,7 грн.; сома - 85 грн.; марену звичайну (вусача) - 102 грн.

- Які риби на Рівненщині вважаються екзотикою?

- Наприклад, вугор. Його завезли у водойми Рівненщини ще у 50-х роках минулого століття. Нині він водиться у річці Прип’ять та озері Біле. На час нересту він мігрує в Атлантичний океан (між Бермудськими та Багамськими островами) і відкладає ікру на глибині близько тисячі метрів. А ще в озері Святе Здолбунівського району водиться форель. Загалом у водоймах області налічується 39 видів прісноводних риб.

- Сьогодні почастішали розмови про промислове рибальство, ніби воно занепадає в області...

- Нині промислове рибальство організоване лише на Хрінницькому водосховищі. А раніше рибним промислом займалися на річках Прип’ять, Горинь та Стир, а також на Млинівському водосховищі та озері Нобель. Ситуація помалу налагоджується - зростає кількість зацікавлених займатися промисловим рибальством. Зокрема, перспективним нині є озеро Нобель. Там водиться щука, лящ, плітка, в’язь, інші види риб. Безкоштовні консультації щодо промислового рибальства можна отримати за тел.: (0362)29-21-12.

Зазначу, що в області активно створюються громадські організації рибалок-любителів. Вони за власні кошти стежать за порядком на водних плесах. Таких в області є вісім - у Гощанському (с.Посягва), Радивилівському (Радивилів, с.Кораблище), Млинівському (с.Радів), Сарненському та Рівненському районах. Нещодавно було створено нову організацію “Рівненська обласна організація риболовного спорту”. Отож, можете приєднуватися. Разом збережемо водні ресурси і захистимо їх від браконьєрів!

05.04.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2007p. 
На головну сторінку