Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №286 від 05.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вибори-2007

Президент сказав “Так”

Президент сказав “Так”

Сталося те, чого одні боялися, інші - чекали й сподівалися. Президент України Віктор Ющенко визнав, що Верховна Рада не відповідає ідеалам демократії і відправив її у відставку. У державі оголошено дострокові парламентські вибори. Закінчитися вони мають 27 травня. До цього часу всім нам належить знову ж таки зробити свій вибір. І головне - повірити, що цього разу він буде правильним.

Рішення Віктора Ющенка викликало неоднозначну реакцію як у пересічних громадян, так і у політиків. Якщо опозиційні сили вже готуються до виборів, то їх опоненти намагаються скасувати указ Президента, називаючи документ неконституційним. Партія регіонів взагалі вимагає одночасно провести і президентські вибори.

- Партія регіонів виграє і президентські, і парламентські вибори, - переконаний голова фракції Партії регіонів у Рівненській обласній раді Анатолій КАМІНСЬКИЙ. Від можливих перевиборів політична сила Партія регіонів тільки виграє. І тоді, на думку пана Камінського, в Україні нарешті настане спокій і Божа благодать. За прикладом однопартійців у парламенті, Анатолій Камінський називає президентський Указ про розпуск парламенту антиконституційним: “Президент не може розігнати всенародно обраний парламент”.

А ось “нашоукраїнці” вважають Указ Президента України про розпуск парламенту доказом того, що конфронтація між політичними силами більше не може продовжуватися. Таку думку висловив голова фракції “Наша Україна” в Рівненській облраді Анатолій ЖУКОВСЬКИЙ. Щодо розстановки сил у парламенті після можливих виборів, то, за прогнозами пана Жуковського, приблизно 210 парламентських крісел отримає опозиція. Тоді, відповідно, 240 дістанеться регіоналам, комуністам та соціалістам.

Гірше, за словами Анатолія Жуковського, буде, якщо пропорція зміниться: скажімо, представники нинішньої коаліції матимуть 300 крісел, а опозиція - 150. Тоді “відбудеться повна узурпація влади в Україні, і демократія залишиться тільки на папері”, - переконаний Анатолій Жуковський.

Місцеві “бютівці” чекали, що Президент України зрозуміє недопустимість існування Верховної Ради такого формату значно раніше.

- Указ про розпуск парламенту Президент мав би підписати раніше, - переконаний голова фракції БЮТ у Рівненській обласній раді Юрій ПРОКОПЧУК. Це завадило би спробам коаліції блокувати даний документ.

Разом із тим, за словами пана Прокопчука, позачергові вибори - неминучі. Як результат - опозиція, яку представлятимуть переважно депутати від БЮТ та “Нашої України”, отримає парламентську більшість. Інакше, переконаний Юрій Прокопчук, його політична сила так активно не відстоювала би перевибори до Верховної Ради. “Я на 99,9 відсотка переконаний, що соціалістів та комуністів у новій Верховній Раді не буде”, - зазначив Юрій Прокопчук.

Втім, дізнатися, наскільки правильними є ці прогнози, зможемо лише через два місяці.

05.04.2007Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 05.04.2007p. 
На головну сторінку