Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Відгук

Монографія сприятиме усвідомленню

В останній день вересня, напередодні професійного свята працівників освіти, Рівненська обласна організація Республіканської партії України провела презентацію книги кандидата історичних наук М. Горєлова, члена-кореспондента Національної академії наук України О.Моці і доктора історичних наук О.Рафальського “Цивілізаційна історія України”.

У книзі доведено, що республіканська ідея сприяла розвитку української цивілізації, формуванню державницького світогляду українського народу. Нагадаємо, що сучасна українська цивілізація розпочалася заснуванням козацької республіки - Запорозької Січі. На її основі постала держава Богдана Хмельницького й сформувалася українська нація. Республіканські ідеї лежали в основі Конституції Пилипа Орлика - першого документа у новій світовій історії, який підніс народовладдя на рівень державної політики. Республіканізм був визначальним елементом світогляду учасників Кирило-Мефодіївського братства й до розвалу Російської імперії відігравав домінуючу роль у вітчизняній політичній думці. Кінцевим результатом багаторічної боротьби українського народу за незалежність стало виникнення Української Народної Республіки.

У радянські часи, хоча Україна формально і мала республіканський статус, головна складова республіканізму - свобода особи та всебічний розвиток кожного громадянина – була перекручена і скалічена тоталітарним більшовицьким режимом. І тільки із здобуттям незалежності республіканські традиції в Україні отримали новий імпульс до відродження.

Приємно те, що на презентації були присутні представники вищих навчальних закладів Рівненщини, яким подарували декілька примірників презентованого видання. Маю надію, більш того – переконаний, що ця монографія допоможе нашій молодій зміні усвідомити свою належність до самобутньої вітчизняної цивілізації.

Наразі Україна має всі шанси побудувати під республіканськими знаменами державу, яка стане гідним членом світової цивілізації. Для цього потрібно небагато: наповнити республіканізм, який лежить в основі Української Конституції, його справжнім змістом, зробити владу дійсно народною. Стратегія Республіканської партії України, яка базується на пріоритетах високого професіоналізму, патріотизму, захисту сімейних цінностей, здатна піднести українську цивілізацію на гідний її народу рівень.

Усвідомивши це, ми зможемо з гордістю носити високе ім’я Українця.

Я переконаний, що ця монографія буде корисною для істориків, філософів, політологів, викладачів та студентів, для всіх, хто цікавиться історією цивілізації в Україні.

Від імені колег та від себе особисто висловлюю щиру подяку обласній організації Республіканської партії України та особисто голові – Віталію Станкевичу за турботу про молоде покоління українців.

13.10.2005Андрій КОМОВ, викладач історії та політології



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку