Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Потрібно знати

Роботодавець теж має обов’язки

Фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності повинні вести трудові книжки на всіх працівників, які працюють у них більше п’яти днів. Укладений у письмовій формі трудовий договір між фізичною особою – суб’єктом підприємницької діяльності і працівником, згідно з Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи є підставою для ведення фізичною особою - суб’єктом підприємницької діяльності трудової книжки найманого працівника. Працівники, які працюють у фізичних осіб за трудовими договорами, підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Страхові внески сплачуються у розмірах і порядку, визначених законодавством.

• Однією з умов перебування фізичної особи - суб’єкта підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування є гранична кількість осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах. Зокрема, однією з умов можливості підприємця самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку шляхом придбання патенту, є кількість осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, не повинна перевищувати п’яти. У підприємця, який хоче бути на єдиному податку, кількість осіб, які перебувають з ним у трудових відносинах, включаючи членів його сім’ї, не повинна перевищувати десяти осіб. Тому неукладення трудових договорів (тобто відсутність відомостей про кількість найманих працівників) не дає можливості встановити наявність або відсутність умов щодо можливості перебування суб’єкта підприємницької діяльності на спрощеній системі оподаткування.

• Законом України від 24.12 99р. № 1356-XIV “Про внесення змін в Кодекс законів про працю України” держава зобов’язала приватних підприємців та фізичних осіб, які використовують найману працю з надання послуг, укладати трудові договори в письмовій формі. Нехтування найманим працівником права на укладення трудового договору в письмовій формі призводить до позбавлення його можливості захисту в разі порушення його прав.

13.10.2005Павло Бессольніков, начальник юридичного відділу Обласного центру зайнятості



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку