Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це важливо

Реєструємо трудовий договір

Відповідно до статті 24-1 КЗпП України, у разі укладання трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, додержання письмової форми трудового договору є обов’язковим.

Фізична особа повинна подати укладений трудовий договір з працівником на реєстрацію до Державної служби зайнятості за місцем свого проживання у тижневий строк з моменту допущення працівника до роботи.

При реєстрації трудового договору сторони повинні подати такі документи:

1. Фізична особа - суб’єкт підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму працівників – паспорт, свідоцтво про реєстрацію підприємницької діяльності, довідку відповідної державної податкової адміністрації про ідентифікаційний код.

2. Фізична особа, яка використовує найману працю, пов’язану з наданням послуг, - паспорт, довідку відповідної державної податкової адміністрації про ідентифікаційний код.

3. Працівник, який влаштовується на роботу до фізичної особи, - паспорт, трудову книжку, довідку відповідної державної податкової адміністрації про ідентифікаційний код.

4. Особа, яка вперше шукає роботу і не має трудової книжки, - паспорт, довідку відповідної державної податкової адміністрації про ідентифікаційний код.

Також варто знати, що:

- реєстрація трудового договору в центрі зайнятості чи зняття його з реєстрації відбувається тільки в разі особистої присутності обох сторін;

- один із примірників трудового договору зберігається у фізичної особи – суб’єкта підприємницької діяльності, один у працівника, один в центрі зайнятості за місцем реєстрації договору;

- записи про реєстрацію та зняття з реєстрації трудового договору дають право фізичній особі внести відповідні записи до трудової книжки працівника відповідно до вимог Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників та Кодексу законів України про працю;

- для зняття з реєстрації трудового договору в разі закінчення строку дії або припинення його дії достроково сторони повинні звернутися до центру зайнятості;

- відповідальна особа центру зайнятості повинна зняти трудовий договір з реєстрації, про що робиться відмітка у книзі реєстрації трудових договорів. На підставі цього запису відповідальна особа центру зайнятості на трьох примірниках трудового договору також робить запис про зняття з реєстрації.

У разі виникнення проблемних ситуацій, пов’язаних із реєстрацією договору чи зняттям його з реєстрації, Ви маєте можливість звернутися за сприянням у розв’язанні виниклих проблем до обласного або Державного центру зайнятості.

В обласному центрі зайнятості довідки з питань реєстрації трудових договорів можна отримати за телефонами 26-18-93, 63-38-80.

13.10.2005Павло ДУТКО



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку