Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №199 від 04.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сезон відпусток

Індивідуальний тур по Європі,

або Великим комбінаторам присвячується

Турами “два в одному” - коктейлем із пляжів і екскурсій - наші люди цікавляться мляво: спрацьовує міф про те, що двотижневе “сонцеваляння” в одному заздалегідь обумовленому готелі обійдеться значно дешевше. Насправді можна підшукати програми, де за ті ж гроші вам забезпечать і місце відпочинку, і огляд визначних пам’яток тієї країни, куди ви приїхали.

Інша справа, що невеликий попит на відпочинок цього виду зумовив незначний і тому дорогий вибір масових комбінованих пропозицій. Причому, більше 90 відсотків з них зводяться до Італії та Франції.

Стосовно Італії, то вибір тут дійсно широкий: більше десяти комбінованих програм, в тому числі тематичні, як, наприклад, тури для вболівальників “Формули-1”. Якщо не хочете втомлюватися від вражень і дорожніх витрат, краще зупинитися на невеличкій екскурсійній програмі, що охоплює не більше п’яти міст, найближчих до вашого курорту. Гранд-тури, по-перше, стомлять вас, по-друге, істотно спустошать фінансово, тому що дешевше 600 євро вони не коштують, а вам ще на сам курорт треба щось лишити. Тому оптимальні маршрути без надмірностей, де завжди є два знакові міста: наприклад, Рим і Флоренція, Рим і Неаполь, Генуя і Мілан - усе залежить від того, на якому узбережжі ви зупинитеся. Тільки у разі подібної нескладної комбінації ви зможете оглянути все те, що хотіли, а не пробігти повз усі визначні місця слідом за організованим натовпом.

Південні курорти, зокрема, неаполітанська рів’єра дорожча, ніж північна венеціанська, на 10-15 відсотків. У середньому комбінований тур по Італії на 15 днів обійдеться від 900 до 1300 євро.

Що ж стосується Франції, то класичний варіант Париж - Ніцца пропонують за 1200 євро, правда, базовий готель не три, а чотири зірки. Якщо хочеться середньовічної романтики з нальотом містики в дусі Гаррі Поттера, то цікавіше поїхати в комбінований екскурсійний тур по замках Англії, Шотландії й Уельсу. Це досить дорогий, але видовищний відпочинок для аматорів європейських легенд. Легендарна вартість за англійську казку - близько 1200 євро за 10 днів цілком виправдана: один магічний Единбург із його відьмацькими магазинами дорогого коштує. Туристам, між іншим, пропонують заночувати в шотландських замках із примарами - і більшість, зрозуміло, погоджуються.

Якщо у відпустці хочеться легенд менш руйнівних, то можна знайти хорошого гіда більш доступними, але не менш загадковими чеськими замками. Ціни у високий сезон залишилися практично весняними - від 300 до 450 євро за тиждень. Головне тут - не помилитися з вибором гіда. Але сьогодні набагато вигідніше піти своїм шляхом по Європі: підібрати індивідуальний, а не програмний комбінований тур. Поки на таких турах спеціалізується декілька агентств. Схема дій проста: під ваш бюджет і побажання будуть підбирати готель, пансіони або апартаменти в тих містах, які б ви хотіли відвідати.

Найпопулярніші тури розраховані для індивидуалів на авто. У середньому в Європі оренда машини на добу (для прикладу, скромного “Фіата”) обходиться в 35 євро в добу. Причому, фірма бере на себе все: від бронювання номерів по всьому маршруту подорожі до оформлення візи. Щоб такий тур пройшов, як ви запланували, необхідно звертатися в агентства не раніше, ніж за місяць. Можна, звичайно, ризикнути й спробувати замовити все самостійно через Інтернет, але консульські відділи насторожено ставляться до туристів-одинаків, які бронюють готелі через Інтернет, - тому у візі вам можуть відмовити.

04.08.2005“РГ”



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2005p. 
На головну сторінку