Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №288 від 19.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Кращі з кращих

Виростимо і примножимо лісові насадження!

Виростимо і примножимо лісові насадження!

За саджанцями у Костопільський лісгосп приїжджають з усієї України

Одним із найкращих лісгоспів Рівненщини по праву вважається Костопільський. І недарма, адже щороку на базі цього лісового господарства проводяться семінари, під час яких тамтешні лісівники діляться досвідом ведення лісового господарства із колегами з області. Територія лісонасіннєвої плантації сосни - чи не найбільша в Україні. А за декоративними саджанцями, що вирощуються у Базальтівському лісництві, приїжджають не лише з області, а й із різних куточків нашої країни.

Костопільський лісгосп є базовим господарством в області по збиранню елітного насіння з насіннєвих плантацій, створених на генетично-селекційній основі. У лісових розсадниках щорічно вирощується 2,5 мільйона штук стандартного посадкового матеріалу основних і декоративних порід. Щорічне лісовідновлення відбувається на площі 185 гектарів.

- Основним нашим завданням є вирощування і примноження лісових насаджень, з чим ми успішно справляємося, - розповів у розмові з кореспондентом “РР” начальник лісового відділу Державного підприємства “Костопільський лісгосп” Анатолій КОВАЛЬЧУК. - Державний лісовий фонд нашого лісгоспу, який розділений між сімома лісництвами - Костопільським, Мидським, Стиднинським, Моквинським, Базальтівським, Мащанським та Злазненським, становить 38162 гектари. Щороку ми примножуємо лісові насадження, проводимо доповнення лісових культур та сприяння природному лісовідновленню.

Так, уже цієї весни висаджено 135 гектарів лісових культур у держлісфонді та створено 45 гектарів захисних насаджень на землях, які непридатні для сільгоспкористування. За словами провідного інженера лісовідновлення Державного підприємства “Костопільський лісгосп” Ольги БЛОНСЬКОЇ, доповнення лісових культур у держлісфонді виконано на площі 100 гектарів. Крім того, проведено сприяння природному лісовідновленню на території 42 гектари та посів розсадників на площі 2 гектари.

- У рамках Всеукраїнської акції “Майбутнє лісу у твоїх руках”, яка триватиме до 21 квітня, ми висаджуємо саджанці на території 7,2 гектара. Тут допомагають і школярі, і місцева влада, і різні організації, - говорить Ольга Федорівна. - А на травневі свята під час акції “Зелений паросток майбутнього” будемо активно займатися благоустроєм та озелененням території Костопільського району.

Не менш важливим у роботі лісгоспу, на думку Анатолія Ковальчука, є і раціональне використання того, що виростили. Адже лише в процесі оновлення зелених насаджень старі дерева вирізаються, натомість відразу ж висаджується молодняк.

Значна увага приділяється й охороні лісу: як від браконьєрів, так і від пожеж.

- Ми проводимо навчання для населення району. Адже в особливо сухі та бездощові періоди, як нині, загроза виникнення пожежі є доволі великою, - зазначає Анатолій Михайлович. - Територія ж лісів знаходиться під надійною охороною. Адже те, що дбайливо примножується, слід ретельно охороняти.

Анатолій Ковальчук: "Бархат амурський - доволі рідкісний вид, який завезений до нас із Уссурійської тайги, прижився в Базальтівському лісництві!"

Вічнозелені декоративні рослини в теплиці Базальтівського лісництва живцює лісокультурниця Ганна Дейнер

19.04.2007Алла РОГАШКО



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2007p. 
На головну сторінку