Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Будьте обережні!

Люди гинуть через… гриби

“Щороку звідусіль тільки й чути, мовляв, будьте обережні з грибами. До того ж, застерігають, що в силу різних екологічних катаклізмів нині можна отруїтися навіть їстівними. А чи не могла б редакція “Рівне-Ракурсу” детальніше проконсультувати, як уберегти себе від біди, в котру можна потрапити через гриби?

Ірина Веселецька, м.Рівне”

У жодному разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон, підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Це може призвести до серйозного отруєння, навіть з летальним кінцем.

А ще не спокушайтеся червивими, ламаними, старими, перестиглими або занадто молодими грибами. Не їжте ці дари лісу сирими! Не випробовуйте долю, купуючи гриби на базарі та в місцях несанкціонованої торгівлі.

— Запам’ятайте: гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони повинні бути кулінарно оброблені в день збору. Не купуйте дикорослих грибів на ринках у будь-якому вигляді (сирі, консервовані, мариновані, сушені тощо). Збирайте і купуйте лише ті, про які достовірно знаєте, що вони їстівні, - радить читачам інспектор Рівненського міського управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в Рівненській області Олександр СОЛОВЕЙ.

— Нагадаю, що ознаки отруєння грибами - нудота, біль у животі, посилене потовиділення, пронос, зниження артеріального тиску, судоми, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності, — веде далі Олександр Соловей. — При першій підозрі вищеперерахованих ознак стану організму необхідно звернутися за медичною допомогою! А до прибуття лікаря хворого потрібно покласти в ліжко, дати випити 4-5 склянок перевареної води, розчину марганцівки, викликати блювоту, дати проносне. Після кожного промивання шлунка слід зробити очищувальну клізму. Правильне лікування можливе тільки при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння. Для цього необхідно зберегти для лабораторного аналізу залишки продуктів, які вживалися.

13.10.2005



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку