Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №288 від 19.04.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Зелене багатство

За здоров’ям - у березнівські ліси

За здоров’ям - у березнівські ліси

Працівники лісгоспу вирощують сіянці з генетично здорового насіння

Хто не бував у лісах Березнівщини - той багато що втратив! І грибники, і ягідники, і мисливці та просто любителі гарного відпочинку зачастили у багатий на флору та фауну край. Отож, детальніше про збереження та примноження лісів цього району - в розмові з директором ДП “Березнівський лісгосп” Миколою ОЛЕКСІЄВЦЕМ (на фото - на першому плані).

- Цьогоріч на території Березнівського району ми посадили 300 гектарів нового лісу, територію площею приблизно 200 гектарів доповнили новими насадженнями, а на 4 гектарах грунту розмістили розсадники, - говорить директор лісгоспу. - Отож, із завданням, поставленим державою в рамках всеукраїнської акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” працівники лісгоспу впоралися ще до Великодніх свят. Благо, цьому посприяла ще й гарна погода!

...Крокуючи лісом, багатим на цілюще хвойне повітря, пан Олексієвець продовжує:

- Зрубати дерево набагато легше, аніж його виростити. Хоча, безумовно, ведемо роботи і з вирубки лісу. Наприклад, у цьому році плануємо вирубати 29,22 тисячі кубів стиглої деревини. Ліміт затверджений кількома державними інстанціями. Це приблизно 30 відсотків від річного приросту всього лісу. А, отже, видно, що з кожним роком лісових насаджень на території лісгоспу більшає.

- А браконьєри та люди, які займаються незаконною вирубкою лісу, не заважають працювати?

- Та де там! Заважають. Лісова охорона, до якої входять 104 працівники лісгоспу, в тому числі і директор, згідно з графіком, виїжджає на заплановані території і здійснює суворий контроль за порядком у лісі. Переважно затримуємо порушників, які тишком-нишком рубають дерева. За останній сезон полювання вилучили у браконьєрів шість рушниць. Мобільні групи лісової охорони створені при кожному лісництві. Дві групи - при управлінні лісгоспу: його працівники виїжджають у ліси навіть тоді, коли про це не знають лісівники.

- Напевно, дуже прискіпливо ставитеся до відбору саджанців, адже всі дерева у лісі такі стрункі...

- Є така приказка: “Какое семя - такое и племя!”. Березнівський лісгосп має потужну насіннєву базу. Дбаємо про збір насіння з генетичними задатками здорового. З них формуються міцні і здорові саджанці, які в майбутньому сформують гарний і розкішний ліс. Переконаний, що працівникам лісгоспу буде не соромно перед нащадками за успадковане нами природне багатство.

Чимало посадкового матеріалу вирощуємо для реалізації. Уже в цьому році розійшлося саджанців на суму близько 50-ти тисяч гривень. Наші клієнти - переважно підприємці. До слова, нині популярними деревцями є пірамідальні туї, самшити, каштани, клени, липи.

У кінці хочу зазначити, що наші працівники - лісівники від Бога. Вони день і ніч працюють, не шкодуючи сил. Бережуть та примножують ліси нашої України. Хвала їм і дяка за працю!

Мовою цифр

Березнівський лісгосп:

підсумки за січень-березень 2007 року

Середньомісячна заробітна плата - 1 тисяча 555 гривень;

Обсяг реалізації продукції - 6 мільйонів 355 гривень;

Виробіток на одного працюючого - 13 тисяч 581 гривня.

Нещодавно на базі Березнівського лісгоспу відбулася розширена нарада з лісорозведення за участі представників Рівненського обласного управління лісового господарства та головних спеціалістів лісгоспів області

19.04.2007Розмовляла Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 19.04.2007p. 
На головну сторінку