Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1021 від 01.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Найдорожчі сорти кави в світі, які проходять ферментацію у шлунках тварин

Найдорожчі сорти кави в світі, які проходять ферментацію у шлунках тварин

Виявляється, одні з найдорожчих сортів кави на світовому кавовому ринку – це сорти ферментованої кави, які виробляють за допомогою тварин. Кілька сортів, про які ми розповімо, отримують в процесі спеціальної ферментації, яка відбувається в шлунках різних видів тварин, а самі зерна проходять кишечник і в результаті природних процесів виходяться назовні.

Сорт кави «Блек Айворі» (Black Ivory)

Цей сорт отримують за допомогою слонів, і при вартості понад 1000 доларів за кілограм, він є одним з найдорожчих в світі. Цей сорт виробляють в Таїланді, а сировиною для нього служать зерна аравійських сортів кави, поширені в цьому регіоні. Зерна кави згодовують слонам, а потім ті, потрапляючи в шлунок тварин, під дією шлункового соку проходять процес ферментації. Після природного процесу погоничі слонів збирають зерна, що вийшли, ретельно промивають їх, сушать і обсмажують. Це дуже рідкісний вид кави, який можна придбати в Таїланді.

Сорт кави «Копі Лювак» (Kopi Luwak)

Цю каву виробляють у В’єтнамі, Індонезії, на Філіппінах і в деяких інших країнах Південно-Східної Азії. В якості помічника, без якого неможливо отримати цей різновид міцного напою, виступають невеликі звірки – цивети або віверри. Індонезійці, які займаються виробництвом кави сорту «Копі Лювак», розводять цих тварин на спеціальних фермах. Ну а сам процес отримання багато в чому схожий з виробництвом кави Black Ivory: зерна згодовують тваринам, а згодом збирають, промивають і сушать.

Сорт кави «Жаку Берд» (Jacu Bird)

Цю каву отримують в Бразилії, де місцеві фермери розводять птахів Жаку із загону курообразних спеціально для того, щоб ті поїдали стиглі зерна кави. Ферми, що займаються розведенням Жаку і виробництвом елітної кави, розташовані в регіоні Педра-Азул на південному сході країни.

Кава «Летюча миша»

Це, мабуть, найрідкісніший і наймолодший з усіх різновидів ферментованої кави. Як можна здогадатися з назви, його отримують за допомогою кажанів, що поїдають стиглі зерна кави. Ферма по її виробництву знаходиться в Коста-Ріці, а кількість виробленого обсягу настільки мале, що елітний товар розписаний на роки вперед.

У всіх випадках зерна кави піддаються впливу шлункового соку тварин, але до кінця не перетравлюються. Сік руйнує білкові сполуки, які надають каві гіркоту. Крім того, зерна насичуються мікроелементами і ферментами, які також впливають на кінцевий смак. В результаті ферментації напій, зварений з таких зерен, набуває особливо м’який і насичений смак, який так цінують гурмани.

01.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 01.07.2021p. 
На головну сторінку