Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1022 від 08.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Транспортний колапс

Транспортний колапс

Початок липня для обласного центру – пора традиційно тиха. Це не дивно, адже не працюють навчальні заклади, закриті майже усі дитячі садочки, в установах у багатьох працівників відпустки. Всі хто може, перебираються із спекотного міста в села, на дачі. Тож населення Рівного в липні тимчасово скорочується десь у два рази, а з ним і зменшується в рази транспортний потік. Затори на міських дорогах майже зникають і добратися з одного кінця міста можна за кілька десятків хвилин…

Але навіть сьогодні можна побачити величезні транспортні затори на «вузьких» місцях Рівного, таких як вулиці Чорновола та Бандери. Чому так відбувається і чого усім нам очікувати найближчим часом?

Проблема заторів на дорогах Рівного не нова і ситуація невпинно погіршується. Особливо проблемним є трафік в центрі Рівного. Невпинне будівництво торгово-офісних центрів та житлових будинків погіршує ситуацію. При чому не тільки на дорогах, а й на прилеглих до новобудов територіях. Річ у тім, що машини треба десь ставити.

Наведу простий приклад. Припустимо, збудували житловий будинок на сто квартир. Якщо всі квартири в ньому продані і в них живуть люди, то біля будівлі потрібно мати місця для стоянки, як мінімум 120 машин (у частини родин є два, а то і три «залізних коня»). Для нормального паркування однієї машини потрібно хоча б два квадратних метра території. Це означає, що для машин мешканців одного будинка необхідно мати 240 кв.м парковки. Так, більшість забудовників пропонують підземні парковки, але вони недешеві і їх мало. Залишається прилегла територія. На жаль, все більше місцями паркувань в центрі стають тротуари, по яким вже пішоходам пройти складно.

Що ж робити? Для боротьби з заторами на дорогах є лише один спосіб – будівництво нових шляхопроводів та транспортних розв’язок. Проєкти ці в місті є, але лише у вигляді проєктів. Серйозних спроб будівництва шляхопроводів минула влада Рівного не робила, і це великий її недолік. Так, це дорого, але іншого виходу немає. Що стосується парковок, то потрібно в центрі міста мати кілька надземних багаторівневих парковок, які були би зручними для автовласників і не сильно їх «били по кишені». Ну, а за паркування на тротуарах – потрібно штрафувати власників авто.

08.07.2021Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 08.07.2021p. 
На головну сторінку