Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1025 від 29.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Отруєння, застуди та цистити

Отруєння, застуди та цистити

Чим загрожують спекотні дні

Ми звикли думати, що літо – безпроблемна пора. Але лікарі в лікарнях запевняють: потік пацієнтів меншим не стає. Трохи змінюються скарги.

1. Отруєння

Готувати та їсти гаряче у спеку не хочеться – це факт. Але санітарні лікарі й дієтологи попереджають: навіть свіженьке потрібно зберігати та їсти з розумом, щоб не отруїтися.

Ніякі холодні супи не призначені для зберігання – навіть у холодильнику. Тому готувати їх треба безпосередньо перед уживанням. Салати краще теж не зберігати, а якщо вже довелося – не більше доби. І то без заправлення! Навіть рослинну олію краще додавати перед подачею на стіл.

Овочі й фрукти влітку потрібно ретельно мити. А овочі та зелень – під проточною водою як мінімум 7 – 10 хвилин, щоб змити пил і зайві нітрати.

І не купуйте свіже м’ясо на ринках – варто йому полежати на спеці кілька годин, як воно буде просто набитим шкідливими бактеріями.

Риба псується ще швидше – менше ніж за дві години. Якщо вже так любите свіже, несіть його з магазина, де м’ясо та риба лежали в холодильниках, теж у сумці-холодильнику.

Рекомендується на час забути про біфштекси з кров’ю. Мікроби – винятково підступні створіння: ви кидаєте шматок м’яса на розпечену сковороду, і ті, що були ближче до поверхні, гинуть. Інші забираються вглиб, подалі від гарячого. Отут, у середньому шарі, вони починають збирати сили й множитися. Умови найбільш сприятливі: зовні пригріває, у глибині прохолодно, а в серединці тепло й волого. Також легко вони розмножуються в холодильнику, якщо поставити туди ще не остиглу страву.

Якщо ж все-таки відчуваєте, що з’їли щось не те – більше пийте. Допоможуть адсорбенти, препарати, що зупиняють блювоту та понос. Якщо підвищилася температура – терміново викликайте швидку.

2. Застуди, пневмонії

Здивовані? Адже ми всі думаємо, що простигнути можна тільки в холодну пору року. Тим і небезпечні літні застуди, вважають лікарі. Адже віруси нападають на нас цілий рік. Наприклад, зараз, влітку, найбільш активно проявляють себе риновіруси, що викликають нежить; ротавіруси, які провокують кишковий грип; і аденовіруси (запалення горла, висока температура, набряк лімфовузлів – їхня робота).

Ще небезпечні кондиціонери, особливо вночі у маленькому приміщенні, наприклад спальні. Уночі ми не помічаємо, як організм переохолоджується. І до нього легше чіпляються різні інфекції. Хоча найнебезпечнішими є різкі перепади температур, коли ми зі спеки поринаємо в різкий холод і навпаки. Це послаблює адаптивні сили організму.

Дуже важливо: не пийте занадто холодні напої (тільки кімнатної температури), не їжте морозиво великими шматками, особливо на спеці. Це такий же стрес для організму, як перехід з холодного приміщення в спеку. А різке охолодження глотки активізує віруси, що дрімають на слизовій.

Крім того, попереджають лікарі: постарайтеся не перенапружуватися на роботі. До ослабленого стресами організму віруси чіпляються легко й охоче.

3. Цистит

Здавалося б, теж проблема, що виникає найчастіше взимку й восени, упевнений багато хто. Недарма наші мами попереджали: не сиди на холодному!

Насправді далеко не завжди. Є таке поняття – «рецидивуючий цистит». Повторюється він два-три рази на рік, часом абсолютно безпричинно. Влітку, звичайно, багато хто грішить на те, що викупався в річці або ставку, починають пити антибіотики або бабусині травички. І це допомагає. Тимчасово, до наступного загострення.

До того ж не варто забувати, що чим більше ми п’ємо антибіотиків, тим швидше звикає до них організм. І з часом вони попросту перестають діяти.

Причин у циститу багато, але найчастіше запалення викликається патогенною кишковою паличкою. Вона потрапляє в сечовий міхур ззовні й за певних умов (наприклад, зниження імунітету – до питання про стрес і літні застуди) здатна викликати запалення – цистит. Звичайно, провокуючими факторами розвитку чергового загострення можуть бути і те ж переохолодження (перекупалися), порушення гігієни (вода була брудна), і зайве зловживання гострими й солоними продуктами. Але результат, на жаль, той самий – біль, постійна біганина в туалет, настирливі думки: коли новий приступ?.. Якщо загострення трапилося на відпочинку, вважайте, прощавай гарний настрій. Радує, що все-таки фарміндустрія не стоїть на місці.

Не варто думати, що рецидивуючий цистит – це назавжди. Звичайно, щоб з’ясувати точні причини загострення, потрібно обов’язково звернутися до лікаря-уролога. Зараз є група препаратів, які допомагають підвищити імунітет сечового міхура (не всього організму, а конкретних клітин). Про їх, на жаль, поки знає лише незначна кількість страждаючих жінок. І це не бабусині сечогінні травички, які просто вимивають інфекцію, але не дають гарантій, що вона не виникне знову. Ці препарати останнього покоління допомагають звести до мінімуму можливі загострення рецидивуючого циститу, значно збільшують час до приступу й знижують його інтенсивність майже до нуля.

Але найголовніше – строго дотримуватися рекомендацій лікаря, не пропускати час прийому препарату й витримати повний курс лікування.

29.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 29.07.2021p. 
На головну сторінку