Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1025 від 29.07.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

ТОП найкорисніших напоїв за вмістом антиоксидантів

ТОП найкорисніших напоїв за вмістом антиоксидантів

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі склали рейтинг десяти найкорисніших у світі напоїв, заснований на вмісті у них антиоксидантів. І хоча сьогодні слово це в усіх на слуху, тому що практично кожний виробник чаю або йогурту ставить на упаковці своєї продукції позначку «містить антиоксиданти», що воно означає, знає не багато хто.

По-перше, антиоксиданти – це не окремий вид якихось речовин, а загальна назва елементів, що володіють здатністю боротися з вільними радикалами – особливими молекулами, здатними руйнувати інші молекули і навіть клітини нашого організму. Коли вони в нормі, повинні боротися з вірусами та бактеріями, брати участь в утворенні гормонів, виробництві енергії та інших важливих процесів.

По-друге, з віком вільних радикалів в організмі стає все більше, він не в змозі їх контролювати, і вони починають руйнувати його зсередини. З утворенням вільних радикалів медики пов’язують розвиток багатьох захворювань (у тому числі рак, артрит, хвороби серця, виразкові хвороби), а також процес старіння.

А, по-третє, від всіх цих неприємностей можуть захистити антиоксиданти. У їхнє число входять вітаміни А, С, Е, а також такі елементи як цинк, селен, глутатіон та деякі інші. Окремо вони входять до складу дуже багатьох продуктів харчування, але знайти всі разом, та ще й у потрібних кількостях – не так легко. Цей критерій і став ключовим при складанні списку найкорисніших напоїв. А виглядає він так:

Гранатовий сік. Крім перерахованих елементів, містить кальцій, фосфор, магній, залізо, натрій. Сік дуже корисний для серця, при гіпертонії, анемії та недокрів’ї. Але людям з виразковою хворобою і підвищеною кислотністю він протипоказаний.

Червоне вино. Відразу кілька досліджень властивостей вина за останній рік показали його користь у профілактиці ракових захворювань. Багато дієтологів також радять приймати вино щодня разом з їжею, однак наркологи попереджають: ваша доза не повинна перевищувати 30 г на день.

Виноградний сік. Багато вітамінів групи В, корисних для волосся і нігтів, і аскорбінової кислоти, що допоможе вам боротися з мікробами. Крім того, виноградний сік допомагає зберігати міцну пам’ять, бореться з раком грудей і підтримує пружність і еластичність шкіри.

Чорничний сік. У народі чорниця відома тим, що зміцнює зір і рятує від поносів. Насправді її корисні властивості є набагато ширшими – чорниця допомагає боротися із цукровим діабетом, попереджає захворювання ясен і зберігає молодість усього організму.

Журавлинний сік. Виводить із організму токсини, підвищує активність мозку і знімає втому. Також є сильним сечогінним, і при цьому не вимиває з організму необхідний йому калій.

Апельсиновий сік. Знімає втому, активізує роботу мозку і зміцнює кровоносні судини. Сік корисний при гіпертонії та атеросклерозі, однак протипоказаний людям з підвищеною кислотністю і нестачею кальцію в організмі.

Чай. Сорт великого значення не має, головне, щоб це був справжній чай, а не концентрат у пляшці. Тоді він не тільки тонізує і бадьорить, але і бореться з хворобами серця та різними інфекціями.

Яблучний сік. Застосовують при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура та нирок. А також – нормалізує роботу кишечнику, виводить токсини з організму і швидко відновлює сили після фізичних навантажень.

29.07.2021



Рівне-Ракурс №10 від 29.07.2021p. 
На головну сторінку