Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №290 від 03.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Крок уперед

Моє дитя чи не моє?..

Моє дитя чи не моє?..

У Рівному з’явився апарат, який допоможе визначити справжнє батьківство

“Моє дитя чи не моє?” - традиційне запитання чоловіків, які не довіряють своїм дружинам. Якщо донедавна для визначення батьківства рівненські медики направляли пацієнтів на ДНК-діагностику в Київ, то відтепер відповідь можна буде отримати в Рівному.

...Цей диво-апарат для проведення ДНК-діагностики нещодавно з’явився у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука. Побачити його не вдалося, бо апарат ще монтують. Та пройде небагато часу, і лабораторія запрацює, запевняють медики.

- Рівненщина отримала сучасне комплект-обладнання для діагностики завдяки Рівненському обласному управлінню охорони здоров’я та адміністрації Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру ім. В. Поліщука, - розповідає лікар-гінеколог Роман ШУСТИК (на фото). - Аналогічної апаратури до цього часу в області не було.

- Які обстеження проводитимуть на новому медичному устаткуванні?

- Насамперед, дослідження біологічних рідин людини. А втім, це залежатиме від того, які ми отримаємо реактиви для аналізів. Частина обстежень для населення буде безкоштовною. Знову ж таки повторюся - це залежатиме від наявності реактивів. Перевага для обстеження за державні кошти надаватиметься чоловікам та жінкам репродуктивного віку та новонародженим діткам.

- Тепер і батьківство можна буде визначити у нас, не їдучи до столиці, де за обстеження треба заплатити, щонайменше, тисячу гривень, чи не так?..

- Так. Можливості лабораторії для проведення ДНК-діагностики великі. Оскільки, дійсно, чимало чоловіків звертаються із проханням проводити такі дослідження, то реактиви на підтвердження батьківства теж будемо закуповувати.

- Хто більше винен у неплідді - чоловіки чи жінки?

- І перші, і другі порівну. Найвагомішими причинами непліддя сучасних людей є стрес та інфеції, що передаються статевим шляхом. А взагалі-то, із сучасною апаратурою проблема непліддя нині майже розв’язана. Як виходитимете з кабінету, зверніть увагу на стенд біля дверей - там фотографії діток, яким медицина допомогла з’явитися на світ.

З новою апаратурою для проведення ДНК-діагностики діапазон можливостей встановлення причини непліддя розшириться. А, значить, і ефективність лікування даватиме свій позитивний результат.

До слова, незабаром у Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім. В. Поліщука з’явиться ембріологічна лабораторія, де лікарі проводитимуть так звані “штучні запліднення”.

03.05.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 03.05.2007p. 
На головну сторінку