Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1036 від 08.10.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Що насправді означають емблеми відомих автомобільних компаній

Що насправді означають емблеми відомих автомобільних компаній

За кожною автомобільною емблемою стоїть історія довжиною в кілька десятків років. А в деяких випадках ще й прихований сенс, що пояснює походження компанії-виробника. Що насправді означають емблеми світових автомобільних компаній і які маловідомі факти пов’язані з їх дизайном.

Alfa Romeo

Однією з найбільш загадкових емблем є знак автовиробника з Італії Alfa Romeo. Компанія була заснована в 1910 році Олександром Дарраком. Саме він став автором абревіатури A. L. F. A (Anonima Lombarda Fabbrica di Automobili – «Ломбардська фабрика по випуску автомобілів»).

Через 5 років підприємство було придбано Нікола Ромео, який додав власне прізвище до назви, а також створив емблему. Червоний хрест означає прапор Мілана, з нагадуванням про подвиг, здійснений лицарем Джованні, який встановив хрест на брамах Єрусалиму. Змія, що поїдає людину, була гербом однієї багатої родини Вісконті, та позначала спокусника Адама і Єви. Їх вплив і капітали сприяли досить швидкому розвитку компанії.

Ferrari

Створення бренду Ferrari має незвичайну історію. Енцо Феррарі, на той момент був інженером та працював на Alfa Romeo, що отримав підтримку від уряду Італії, результатом чого стало створення спортивного підрозділу Scuderia Ferrari. Але створення емблеми було дещо раніше самої марки. Це сталося на змаганнях у 1923 році, він познайомився з графом Енріко Баракка, який став його другом.

Ідея зображення належить його дружині, графині Паоліні Баракка, як символ, який приносить удачу. Кінь чорного кольору був знаком її сина, льотчика – аса Першої світової війни, який загинув під час повітряного бою. Саме в його пам’ять молодий інженер і зробив коня, що встав на диби, емблемою автомобіля, і саме він насправді приніс йому успіх.

Lamborghini

Початком історії компанії з випуску спортивних автомобілів Lamborghini було виникнення конфлікту між Енцо Феррарі і Ферручо Ламборгіні, що виробляв сільськогосподарську техніку. Він прибув у штаб-квартиру компанії, з вимогою про зміну конструкції зчеплення, з тієї причини, що воно постійно ламалося. Енцо відмовився, побажавши клієнту займатися будівництвом тракторів, а не навчати їх як правильно конструювати спорткари.

Ламборгіні це образило, після чого він повернувся до себе на завод і відремонтував зчеплення самостійно, так, що він став пересуватися набагато краще. Незабаром він організував підрозділ з виробництва швидкісних авто. З тієї причини, що сільськогосподарська тематика раніше була пріоритетом, то на емблему компанії було поміщено зображення бика. Назви моделей – Diablo, Murcielago, Gallardo і інші були названі на честь кращих племінних биків.

Maserati

Емблема автовиробника Maserati також досить примітна. Це тризуб Нептуна, який розташований у місті Болонья. Творці моделі, брати Мазераті, прийняли рішення про увічнення пам’яті міста, в якому вони народилися, а за основу вирішили взяти саме цей символ.

Skoda

Найзагадковішою емблемою був визнаний знак компанії Skoda. Перша поява емблеми з стрілою з крилами відбулася в 1926 році. У той час компанія ще не була автовиробником, і працювала виключно на військову промисловість. Багато намагалися здогадатися, що ж означає ця стріла. Але, за твердженням Т. Маглича, колишнього в той час комерційного директора компанії, на емблемі зображена голова індіанця. Причиною стало враження, яке в нього склалося після відвідування індіанської резервації. І після цього візиту він вирішив відобразити це зображення на емблемі компанії.

08.10.2021



Рівне-Ракурс №10 від 08.10.2021p. 
На головну сторінку