Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №209 від 13.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Не фестиваль, а екзотика

Біля підніжжя Говерли

Біля підніжжя Говерли

зібралася молодь зі всієї України

Догоріло літо в Карпатах. Зітліли полонинські ватри, а замість них у смарагдових лісах зблиснуло перше осіннє золото. В час, коли останні отари спустилися з полонин, гуцульське місто Рахів, яке по праву вважається центром Європи, зацвіло яскравими барвами вишиванок, кептариків, задзвеніло стозвуччям цимбалів, скрипок та сопілок, а в небо злетіли гучні голоси трембіт. Славетне місто Рахів приймало один із найвідоміших гуцульських фестивалів під назвою “Європа-Центр”, на який завітали не лише українські, а й закордонні виконавці. Побувала там і кореспондент “РР” та на власні очі переконалася в щирості місцевих жителів та величі гуцульських традицій.

У горах не може бути погано, тож усі, хто зібрався на фестиваль у Рахові, відчували тільки добрий настрій та драйв. До того ж, рахівці цього дня святкували День міста, а тому сурмачі та кобзарі вийшли на вулиці в етнічному одязі. Духовий оркестр грав запальну музику, а люд збирався поблизу сцени під горами. Вино та шашлики розігрівали й без того теплі почуття. А Говерла, біля підніжжя якої і розташувався “Європа-Центр”, вперше бачила настільки потужне дійство, адже тут ніколи раніше не застосовували таку кількість сучасної світлової та звукової техніки.

Аби стати свідками подібного заходу, в Рахів з’їхалися любителі фольклору та етносу як з Донбасу та Сімферополя, так і з Угорщини та Румунії. Було також багато “зелених” туристів, які жили в наметах на схилах гір, а вечорами палили ватру та стрибали через неї за старовинним карпатським звичаєм. Приєднувалися до відпочиваючої молоді й артисти, котрі донедавна вважалися некомерційними або неформатними в країні. Серед них Darrle Dreams, Катя Chilly, Олександра, гурти “Паркалаба”, “Друга ріка” та багато інших. Провести саме в Рахові потужний фестиваль запропонувала Оксана Білозір, яку зачарувала його природна краса. Тоді в співачки і виник задум створити міжнародний фестиваль, який міг би згуртувати артистів із різних країн.

Як тільки сонце сховалося за горами, а на небі запалали перші зорі, серед полонин пролунали прекрасні українські пісні давно відомої Каті Chilly, котра серед гуцульського панства мала величезний успіх.

До “Європи-Центру” приєднався й Boban Markovic Orkestar — один із найвідоміших сербських співаків. Цей справжній серб-циган зі своєю зграєю шалених сурмачів та барабанщиків дав настільки потужний концерт, присвячений український природі, що, здавалося, танцювали не лише люди, а й гори, дерева та небо. Наступними на сцені з’явився український гурт “Перкалаба”, який змусив рухатися й підстаркуватих вуйків. Дідусі так тупотіли ногами та підкрикували в ритм, що виконавці заграли ще драйвовіше. Серед гостей фестивалю виявилося багато поважних персон та VIP-гостей, які насолоджувалися живою музикою серед гір просто неба. В захваті від природи та розкинутого серед гір фестивального майданчика вони не лише розважали молодь, а й самі веселилися від душі. Особливо приємно було побачити на заході музикантів, які приїхали не заради заробітку, а просто “відірватися”. Серед них — гості фестивалю, гурт “Друга Ріка”, які шаленіли й раділи розмаїттю полонин, немов малі діти.

— Фестиваль і місто просто супер, — в один голос запевнили учасники колективу. — Напрямок організатори взяли правильний, і весь захід пройшов драйвово та рухливо. Коли ж на сцену повиходили українські колективи, тоді й починалася справжня енергетика життя. Ми із задоволенням їздимо на подібні фестивалі і радо приймаємо запрошення організаторів.

Перший фестиваль “Європа-Центр” довів, що найфантастичні мрії можуть здійснитися, якщо поєднати бажання та наполегливість. На цьому все не закінчується. Це тільки початок етноказки під назвою “Європа-Центр”.

Катя Chilly: “Дуже файна атмосфера! Враження шалені! Я рада, що цей фестиваль відбувається саме тут. Маю надію, що над ним і надалі працюватимуть професіонали, які зроблять захід більш експресивним. У нас чимало виконавців української музики Західного регіону, а у мене в крові музика центральної України. Якби подібних фестивалів було побільше, то й культура нашої країни значно збагатилася б”.

13.10.2005Аліна Бануш



Рівне-Ракурс №10 від 13.10.2005p. 
На головну сторінку