Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1044 від 02.12.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Як вивести різні плями на меблях, стінах і підлозі

Як вивести різні плями на меблях, стінах і підлозі

Позбутися плям на меблях можна без дорогої хімчистки, а на стінах – без ремонту. Ось що треба робити при різних видах забруднень… Плями від фарби для волосся можна видалити розчином перекису водню з нашатирним спиртом.

Плями від цвілі й вогкості виводяться так: на бавовняних тканинах – покрити пляму шаром товченої крейди, зверху покласти промокальний папір і провести кілька разів теплою праскою.

Чорнильні плями з килима видаляють киплячим молоком, лимонним соком або міцним розчином лимонної кислоти або оцту. Такі плями можна також зняти, якщо послідовно застосовувати молоко і кислоту.

Свіжі чорнильні плями на нефарбованій підлозі насамперед треба промокнути ваткою або промокальним папером, а потім змочити лимонним соком, міцним розчином оцту або щавлевої кислоти.

Чорнильні плями з лінолеуму видаляють наждачним папером або пемзою. Після такої обробки на лінолеумі залишаються сліди, які потрібно ретельно протерти олією (найкраще лляною) або оліфою, а потім добре відполірувати вовняною м’якою ганчіркою.

Жирні плями з килимів можна видалити сумішшю бензину і прального порошку. Цю суміш потрібно втерти в пляму, і залишити на кілька годин, потім промити гарячою водою. При старих плямах чистку потрібно повторювати.

Плями від води або будь-якої рідини видаляють з дубових меблів двома способами: суміш олії і солі наносять на пляму, потім через 1-2 години суміш знімають, а пляму протирають спочатку мокрою ганчіркою, потім сухою і натирають воском, наносять на пляму попіл від цигарок, змішаний з невеликою кількістю олії, потім полірують шматком сухої вовняної тканини.

Білі плями на полірованих меблях, що з’явилися внаслідок контакту з гарячими предметами, можна видалити, якщо натерти пляму шматком парафіну з воском, покрити фільтрувальним папером і придавити не дуже гарячою праскою. Через деякий час протерти м’якою ганчіркою.

Жирні плями з м’яких меблів можна видалити, якщо покласти на пляму глину, просочену оцтом.

Плями “зеленки” зі світлих полірованих меблів можна звести звичайною шкільною гумкою. Промокнути рідину, потерти гумкою.

02.12.2021



Рівне-Ракурс №10 від 02.12.2021p. 
На головну сторінку