Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №292 від 17.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вцілити в десятку

22-річний березнівчанин Валентин Хавтура першим на Рівненщині завоював звання майстра спорту зі стрільби з лука

Рівненські Робін Гуди

з “Олімпійських надій” повернулися з хорошим настроєм та відмінними результатами

Переможцями приїхали з міжнародних спортивних змагань “Олімпійські надії”, що проходили днями у Львові, учні майстра спорту України зі стрільби з лука Олега АВДЄНТОВА, який опікується єдиною в області секцією лучників у Березнівському ліцеї-інтернаті спортивного профілю. Юрій Наумчук та Анатолій Садовець виконали нормативи кандидатів у майстри спорту.

Про те, як нині розвивається на Рівненщині один з найбільш екзотичних видів спорту - в розмові з тренером Олегом Авдєнтовим, який запросив журналіста “РР” на тренувальний майданчик.

...Білі щити для мішеней виблискують на сонці. Зосереджені лучники, наче ельфи з “Володаря кілець”, тримають у руках величезні луки. Натягають тятиву - і стріли, зливаючись із шумом вітру, влучають у мішень... З першого погляду здається, що стрільба з лука - один із найлегших видів спорту. Однак ця думка змінюється, як тільки лук опиняється у руках...

- Важкенький, - подумалося, - аж чотири кілограми важить.

“А тепер розтягни тятиву правою рукою... так-так... кисть торкається підборіддя... відпускай стрілу!” - керує тренер... Після трьох далеко не влучних пострілів кисть розболілася і бажання “стати лучником” пройшло... “Цей спорт не такий простий та легкий, як дехто вважає”, - зазначає пан Авдєнтов. І дорогий, як з’ясувалося. Адже більш-менш добротний лук коштує від 5 тисяч гривень, а одна стріла - понад 100 гривень. “Зате результативність варта того - на все життя робить людину впевненою в собі, зосередженою та холоднокровною”, - додає професіонал.

- За три роки Рівненщина отримала чотирьох майстрів спорту зі стрільби з лука. Серед них - Валентин Хавтура, Олександр Поліщук, Сергій Лемех та Олександр Оніщук, що для області є непоганим показником і свідчить про те, що цей спорт потрібно активно підтримувати.

- Це правда, що тятиву лука колись робили із жіночого волосся?

- Так. Перший лук створили ще у кроманьйонську епоху. Для тятиви використовували сухожилля тварин та розкішне жіноче волосся. З часом слов’янський лук вдосконалювався. А китайці перші створили багатозарядний арбалет...

17.05.2007Ольга ДОЛЯ

Стрілою із сучасного спортивного лука з відстані 70 метрів можна наскрізь пробити людину або тварину.



Рівне-Ракурс №10 від 17.05.2007p. 
На головну сторінку