Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №292 від 17.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради лікаря

Обережно: менінгіт!

Обережно: менінгіт!

Хвороба, яку важко розпізнати

Добрий день, “Рівне-Ракурс”! Наша сім’я регулярно читає вашу сторінку здоров’я, якої нема в жодній рівненській газеті. У вас усе написано доступно й цікаво, а тому ми наважилися попросити розповісти про таку хворобу, як менінгіт. Саме цей діагноз виставили доньці наших кумів.

Даринка була порівняно здоровою дівчинкою, регулярно ходила в садочок. І раптом десь узялася така важка хвороба. Дитині два з половиною рочки, й нині вона знаходиться в реанімації міської дитячої лікарні.

Інна ЯРМОЛЮК, м. Рівне

Бактеріальний менінгіт й досі є однією з найважчих інфекційних хвороб у дитячому віці. Найчастіше на гнійні менінгіти (до 75 відсотків випадків) хворіють дітки в перші п’ять років життя. За офіційними статистичними даними, в Україні щороку реєструють близько двох тисяч випадків захворювань на бактеріальний менінгіт. І, попри значні досягнення антибактеріальної терапії, летальність при гнійних менінгітах у дітей залишається доволі високою. Та навіть коли й дорослого вражає гостра форма менінгококової інфекції, відлік часу йде не на дні, а на години!

Про особливості цієї підступної хвороби кореспонденту “РР” розповів головний позаштатний інфекціоніст Рівненської області, завідувач інфекційного відділення центральної міської лікарні, лікар вищої категорії Сергій ДОРОШЕНКО (на фото):

- Гнійний менінгіт - запалення м’якої мозкової оболонки, справді, дуже важка хвороба, яку викликає ряд збудників - менінгокок, стафілокок, стрептокок, у тому числі хіб-бактерія (гемофільна паличка типу В), яку виявили відносно недавно. Найчастіше бактеріальний збудник потрапляє на слизову оболонку носоглотки, а згодом - у кров. Бактерії долають захисний механізм імунної системи людини й швидко-швидко розмножуються. Вони проникають у мозкову оболонку, де викликають запальний процес. При руйнуванні бактерій вивільняється величезна кількість токсичних речовин, які спричиняють важкий набряк мозку, у хворого підвищується внутрішньочерепний тиск, порушується мозковий кровообіг.

Найгірше те, що початкові симптоми менінгіту схожі на симптоми звичайних інфекцій - висока температура, головний біль, який супроводжується блювотою. Усе це свідчить про інтоксикацію організму, характерну, наприклад, і для грипу, і для інших інфекційних хвороб. Та все ж починається менінгіт, здебільшого, гостро, з бурхливим перебігом: зненацька з’являється різкий головний біль, як наслідок - підвищення внутрічерепного тиску, судоми, втрата свідомості. Ще одна особливість менінгококової інфекції - висипка пурпурового кольору на тілі, як правило, на сідницях, іноді - на руках та обличчі. Це ознака менінгококцемії, тобто менінгококового сепсису. Висипка з’являється через 5-6 годин після потрапляння бактерії у кров. Коли з’являються цятки на тілі, хворого треба негайно доправляти в інфекційну лікарню, де врятувати людину зможе тільки екстрена медична допомога.

Менінгококцемії, на щастя, в останні роки - рідкісне явище. Так само, як і блискавична форма менінгококової інфекції - надгострий менінгококовий сепсис, який призводить до смерті в перші дні та навіть години. Колись менінгіт викошував цілі казарми солдат, ліжка яких стояли впритул, бо збудник передається при тісному контакті повітряно-крапельним шляхом.

- Тим часом найбільші труднощі виникають при діагностиці менінгіту в новонароджених, адже в них ще не досить активна фагоцитарна, тобто захисна, система організму. Тому індекс підозри на менінгіт має бути високим у всіх медпрацівників, що спостерігають за дитиною.

- Які ускладнення бувають після менінгіту?

- Частота виникнення негативних наслідків після перенесеної хвороби становить, в середньому, 10-15 відсотків. Порушення та втрата слуху, зору, коли вражаються слухові та зорові нерви, вважається одним із найбільш розповсюджених ускладнень гнійного менінгіту. Також трапляються паралічі, розумова відсталість, судомний синдром. Тому хворі, що перенесли менінгіт, потребують тривалого диспансерного нагляду в лікарів (вузьких спеціалістів) амбулаторно з відповідною корекцією можливих наслідків.

До теми

Діє новий календар профілактичних щеплень

Сьогодні Хіб-вакцини (Hib-haemophilus infuenzae типу b) включені до національних програм імунізації дітей першого року життя більш ніж у 90 країнах світу. Витрати на вакцинацію майже вдесятеро нижчі, ніж на лікування. Лікування ж та діагностичне обстеження хворого на хіб-менінгіт складає майже 80 тисяч гривень. Вагомими є й економічні збитки, пов'язані з інвалідизацією та смертністю від хіб-інфекцій. У 2006-му році, відповідно до нового календаря щеплень, в Україні вперше почали проводити вакцинцію проти гемофільної інфекції, яка є одним із збудників менінгіту, пневмонії та інших небезпечних інфекційних хвороб. На питання, чи роблять щеплення в Рівному та області діткам хіб-вакциною, в епідеміологічному відділі міської санепідемстанції дали ствердну відповідь й сказали, що потрібну кількість вакцини виготовляють відповідно до замовлень, які надходять з кабінетів щеплень дитячих поліклінік.

17.05.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 17.05.2007p. 
На головну сторінку