Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №292 від 17.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Вітамінізуймося!

Садіть помідори та робіть сік

Вживання томатного соку запобігає захворюванню легенів

Японські вчені довели, що, вживаючи томатний сік, можна запобігти розвиткові емфіземи легенів, яка виникає при регулярному вдиханні цигаркового диму. Такого висновку вчені дійшли внаслідок експериментів на мишах, а незабаром проведуть дослідження й на людях.

Емфізема легенів супроводжується збільшенням їх розміру з одночасним зменшенням площі газообміну. Найчастіше хворі скаржаться на задишку при фізичному навантаженні, що згодом стає постійною, та вологий кашель. Головною причиною розвитку емфіземи легень вчені визнають куріння.

Основою захисної дії томатного соку, вважають японські дослідники, є антиоксидант, що міститься в ньому, під назвою “лікопен”. Антиоксиданти чинять захисну дію на організм завдяки можливості придушувати утворення вільних радикалів - молекул, які викликають ушкодження та загибель клітин. Вчені припускають, що лікопен відновлює рівновагу між прооксидантами та антиоксидантами, порушену в результаті впливу тютюнового диму.

Проте американський учений із Канзаського університету Річард Бебутт не згодний із висновками японських колег. Він вважає, що головним захисним чинником служить Р-каротин, який у великій кількості міститься в томатному соку. Р-Каротин є попередником вітаміну А, дефіцит якого сам по собі може призвести до розвитку емфіземи легенів, а бензпірен, що є в тютюновому димі, спроможний знижувати концентрацію вітаміну А.

17.05.2007www.mosmedclinic.ru



Рівне-Ракурс №10 від 17.05.2007p. 
На головну сторінку