Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №293 від 24.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Злочини проти братів менших

Бізнес на крадених собаках

Бізнес на крадених собаках

Для чого крадуть породистих собак? Для ресторанів? Розведення? Собачих боїв? Перепродажу?.. Собаківники Рівненщини стурбовані - виявляється, що всі ці версії мають реальне підгрунтя. Детальніше - у нашому дослідженні.

Поверніть Джека!

Гортаю останній випуск газети оголошень “Об’ява”. У рубриці “Втрати-знахідки” “слізне” оголошення: “Пропала німецька вівчарка, кличка Джек, кінчик одного вуха відрізаний, прошу повернути за велику винагороду”. Телефоную...

- Джека ще не повернули, - повідомила власниця зниклого пса Людмила і додала, що його могли і вкрасти для перепродажу, бо файний песик був. - Чула від собаківників, що крадіжки породистих собак почастішали. Долучилися до справи й мобільні шахраї. Вчора отримала “цікаве” SМS приблизно такого змісту: “Я знаю, де ваш собака, скиньте на рахунок мого мобільного телефону 20 гривень, і я вкажу його місцезнаходження…”. І тут без шахрайства не обходиться!

…Дубенчанка Галина М., яка живе в районі Базарчика, придбала щеня німецької вівчарки на рівненському ринку за 150 доларів. Через півтора місяця його не стало. Хтось пошкодив вольєр і викрав пса... За словами Галини, собаківники Дубенщини вже втретє фіксують нічну крадіжку породистої тварини з господарства.

...Собаківник Олександр, якого можна зустріти на “собачому” ринку Рівного, у телефонній розмові зазначив, що днями якийсь невідомий чоловік продав на базарі німецьку вівчарку за 400 гривень. Як виявилося пізніше, крадену. Нові власники “погоріли” на 400 гривень, адже довелося повернути крадене “добро”.

Суп із собачатини пробували?

Для чого ж крадуть породистих собак? Для китайських ресторанів? Собачих боїв? Перепродажу? Розведення?..

Виявляється, що всі ці версії мають реальне підгрунтя. Про це - у розмові з собаківником Олегом ГУТНИКОМ.

- Інформований, що шахраї найчастіше використовують крадених собак для подальшого розведення, перепродажу, а також задля “винагороди” за повернення улюбленця господарям. Сьогодні щеня німецької вівчарки на рівненському ринку коштує від 100 доларів, з родоводом - від 250 доларів.

Шахраї крадуть, а потім телефонують, мовляв, знайшовся ваш пес, і за доларів 50 та більше повертають. Крадуть, переважно, популярні й дорогі породи – такі, як німецька вівчарка, коллі, ротвейлер, доберман, боксер, лабрадор, йоркширський тер’єр.

Шахраї можуть використовувати крадених тварин для собачих боїв, найчастіше - бультер’єрів та пітбулів. Песиків викрадають навіть для гурманів.

Не секрет, що у східній кухні собаче м’ясо використовують для приготування делікатесів. Є китайські (корейські) ресторани і у великих містах нашої країни...

Громадські організації собаківників неодноразово порушували цю проблему, однак правоохоронці не поспішають реагувати на новий вид злочинності: мовляв, і без собак проблем вистачає.

Але є над чим задуматися... Нерідко щенят викрадають задля м’яса і переправляють контрабандою в Китай (переважно, практикується в Росії, яка межує з цією країною). На цьому заробляють, мабуть, непогані гроші.

До слова, старший оперуповноважений з розшукової діяльності УМВСУ в Рівненській області Руслан ПЕТРЕНКО зазначив, що заяви про крадіжки собак у відділ міліції не надходили (авт.).

- Як правило, правоохоронці дивно реагують на подібні заяви: мовляв, а може, собаку не вкрали, а вона сама пішла, - сказав в загальному із цього приводу пан Олег.

Собака без догляду - що авто без сигналізації…

- Що ж робити? Як уберегти чотирилапого брата меншого?

- Вольєр потрібно робити надійний. Не залишати собаку в громадському місці без догляду, бо нині це все одно, що лишати авто без сигналізації.

Не виключено, що собака може загубитися і без участі шахраїв, тому бажано на нашийник прикріпити бирку з номером вашого телефону і великими буквами написати: “Винагорода за повернення гарантується”.

Якщо собака зникла, найкраще звернутися до місцевих собаківників, які солідарно допоможуть віднайти вам чотирилапого. Рівне - місто відносно невелике, всі один одного знають...

Після купівлі собаки краще її застрахувати на випадок крадіжки.

Варто знати, що Кримінальний кодекс України передбачає покарання за жорстоке поводження з братами меншими. Так, згідно зі статтею 207, частина 1, за жорстоке поводження з твариною, що призвело до її каліцтва чи загибелі, накладається штраф у розмірі від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або зловмисник карається виправними роботами строком до шести місяців.

Про це варто нагадати любителям легкої наживи. Адже наших собак крадуть переважно місцеві мешканці, ті, які зараз живуть серед нас і займаються “темним” бізнесом.

24.05.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. 
На головну сторінку