Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №293 від 24.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Традиції

Газдиня з Демидівщини пригощає запашним фіточаєм

“Музейні гостини”:

свято, якому вже 15!

Минулої неділі у списку розваг для рівнян і гостей міста були не лише пивний фест та йому подібні дорослі розваги, а й традиційне фольклорно-етнографічне свято для краян будь-якого віку, яке, починаючи з 1992 року, вже п’ятнадцятий раз поспіль проводить Рівненський обласний краєзнавчий музей.

Цього року акція, приурочена до Міжнародного дня музеїв, зібрала, за словами наукового працівника музею Алли УКРАЇНЕЦЬ, більше 150 учасників - майстрів декоративно-ужиткового мистецтва Рівненської, Волинської, Івано-Франківської, Львівської і Тернопільської областей. Відвідувачі виставки не лише милувалися виробами народного промислу, а й купували дещо собі на згадку. Та як вибрати щось одне у цьому різнобарв’ї, де свої роботи представили кращі вишивальниці, ткалі, майстри народної іграшки, гончарі, різьбярі по дереву та художники усіх жанрів, було просто неможливо.

А ще під гучний характерний спів фольклорних гуртів, переливи дерев’яних свищиків і глиняних “свистульок”, гру студентського оркестру музичного училища РДГУ, у трохи безладній, веселій музичній атмосфері хотілося підспівувати, підтанцьовувати і спробувати власноруч зробити щось гарне. Наприклад, виліпити горнятко на гончарному колі. А що? Справді, спробую! Майстер-клас, який влаштував просто неба гончар з Березного Віктор Андрощук, сподобався і дорослим, і малюкам.

Чого тільки не побачили рівняни та гості обласного центру на виставкових стендах і столах, що розташувалися навколо музею і навіть вихлюпнулися за його територію! Кореспондент “РР” скористалася чудовою нагодою познайомитися з майстрами, що з’їхалися з усього Західного регіону України і зустрітися зі старими друзями, про яких ми вже розповідали на сторінках нашого видання. Це - лялькових справ майстриня Вікторія Кісіленко зі своїми народними іграшками, ас художніх меблів Микола Христич, мистецька родина Ходакових, і багато-багато інших.

А ще на святі можна було придбати книжки рівненських авторів. Автографи - безкоштовно!

Равлики з дерева і різьблені рамки для картин, кошики з лози, “янголи” і “корони” з соломки, мініатюрні фігурки зі скла, “пацьорки” з бісеру, вишивані сорочки, рушники і картини, кераміка розмальована і чорно-димна, антикварні глечики і горщики, картини з сухоцвіту, гобелени, батик, різноманітні обереги та… кактуси - це неповний “каталог” виставки. З нього ваша покірна слуга вибрала чудовий ексклюзивний комплект-оберіг від майстрині з Івано-Франківщини - барвисте намисто та дві браслетки до нього. І жабку-магнітик для холодильника (жабки ж у давнину рятували молоко від скисання!). А для доньки - прикольний віночок із соломки...

24.05.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. 
На головну сторінку