Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №294 від 31.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Жовтяниця не дрімає

Які шкільні туалети, такий і директор

Торік Рівненською областю прокотився вірус гепатиту А. У 89 школах краю хворіло 169 дітей, в основному, віком до 14 років. Найбільше на гепатит занедужало дітей у Березнівському, Дубенському, Сарненському, Здолбунівському районах та місті Рівному. “А все тому, що в навчальних закладах не створені санітарно-гігієнічні умови для дотримання питного режиму і правил особистої гігієни. На превеликий жаль, загальний показник захворюваності на вірусний гепати А у нас перевищує загальнодержавний”, - розповів тижневику завідувач епідвідділу обласної санітарно-епідеміологічної станції, кандидат медичних наук Анатолій РЕЗНІКОВ, якого по-справжньому непокоїть здоров’я та самопочуття майбутнього нації - наших дітей.

Узагалі, різноманітні інфекції, особливо кишкові, розповсюджені там, де комунальні послуги знаходяться в незадовільному стані. Іноземці з цивілізованих країн перед приїздом до України спеціально роблять щеплення проти гепатиту. Бо в Європі такої хвороби практично вже давно немає.

Інфекції “люблять” забруднену питну воду, зіпсовані або неналежним чином приготовані продукти харчування і відсутність особистої гігієни. Хіба це секрет, що санітарні лікарі не раз виявляли людей, хворих на гепатит, які готували їжу, мили посуд у школах, таборах тощо. Такий шлях передачі вірусу сприяє розвитку спалахів та групових захворювань, від яких рукою подати до епідемії.

У селі жити нелегко, а коли господарі ще й не дбають про стан своїх колодязів, то й поготів. На практиці пану Резнікову не раз доводилося бачити криниці поблизу… гноївок. А в нас високе стояння ґрунтових вод, тому таке бездумне хазяйнування - це пряма шкода власному здоров’ю і здоров’ю навколишніх. Крім того, криниці варто регулярно дезинфікувати та очищати під наглядом районного санітарного лікаря.

Щоб найгіршого не сталося, лікарі обласної санстанції розробили проект з профілактики та запобігання вірусному гепатиту, який затвердили в Рівненській облдержадміністрації.

31.05.2007



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2007p. 
На головну сторінку