Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №294 від 31.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Не вдягайте синтетики!

Серце - орган електричний

Холод, сирість - погано, спека - ще гірше. Життя доводить, що найбільше від неї страждають літні люди та малеча. Але ось днями в селі Оржів раптово помер чоловік - він боронував конем поле якраз у гарячий полудень. Люди кажуть, серце зупинилося, не витримало навантаження. Чоловікові було всього сорок…

Лікарі стверджують, що з настанням спекотних днів у травні втричі зросла кількість скарг сердечників та гіпертоніків. “Справді, результати останніх досліджень учених свідчать про те, що імунна система людини потерпає не лише від холоду, а й від спеки. З настанням літнього сезону, особливо в такі дні, як нині, пекуче сонце та гаряче повітря негативно впливає на здоров’я людей із серцево-судинними та легеневими хворобами, - каже лікар-кардіолог Рівненського обласного тубдиспансеру Світлана СТОЛЯРЧУК, - тому я рекомендую людям, особливо похилого віку, з одинадцятої до сімнадцятої години на вулицю з розпеченим асфальтом не виходити. Та й селянам і дачникам в обід про город варто геть забути. Якщо все ж вийшли, тримайтеся затінку, добирайте світлий одяг з натуральних тканин. Треба пити негазовані напої, але помірно. Найкраще - зелений чай, воду з соком лимона або квас. Вода з бульбашками спраги не втамує, проте може підвищити артеріальний тиск”. Завжди, а в спеку тим більше, треба контролювати рівень тиску й регулярно приймати призначені препарати.

Якщо у людини з’явився головний біль, а то й головокружіння, важкість у ділянці серця, - часто пацієнти кажуть: наче кінь ногою наступив, - оніміння рук та ніг, напади серцебиття чи ж перебої, біль у верхній половині живота або спини, треба негайно звертатися до лікаря. І найперше - зробити кардіограму - запис електричного потенціалу серця. Це нешкідливе і вельми важливе обстеження людського мотора. Так само, як і УЗД серця. Для найкращого результату ці два методи застосовуються в комплексі.

31.05.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 31.05.2007p. 
На головну сторінку