Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1071 від 10.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

З 10 до 25…

З 10 до 25…

В наш час новини, які ще кілька місяців тому могли просто заполонити увесь інформаційний простір країни, сьогодні залишаються майже непоміченими суспільством. До останніх належить крайнє рішення нашого національного фінансового регулятора НБУ…

Що ж зробив Національний Банк? Одним рішенням було піднято облікову ставку з 10% до 25%. Для пересічного громадянина це рішення малозрозуміле, але воно вплине на життя усіх нас. Облікова ставка НБУ – це, в першу чергу, державна політика. Якщо є курс на зміцнення національної валюти, дешеві кредити, які підуть на створення нових виробництв та збільшення потужності існуючих, то інфляція і ставка НБУ, яка до цієї самої інфляції фактично прив’язана – зменшуються. До речі, останні роки саме так і відбувалось. Не можна сказати, що в кредитуванні були якісь серйозні зрушення, але фінансовий сектор працював і почував себе добре. Знижувалась інфляція, а це в наших реаліях дуже добре для громадян, значна частина з яких працює в державних та комунальних підприємствах та установах.

Не можна сказати, що до війни все в нашій монетарній галузі було добре. Дефіцит державного бюджету є хронічною хворобою і жодні зміни урядів тут не допомагали. Доводилось брати кредити та випускати облігації різних видів, аби зводити кінці з кінцями. Звісно, військові дії аж ніяк не сприяють зменшенню дефіциту бюджету, а навпаки його збільшують і, як результат, розганяють інфляцію. Питання тільки – до якого рівня? За всіма прогнозами НБУ, інфляція в нинішньому році зросте до 20%. Однак, після трьох місяців війни неозброєним оком видно, що це ще дуже оптимістичний прогноз. За цей час вартість пального, а це дуже значний чинник в нашій економіці, як мінімум зросла вдвічі. Продукти харчування теж в середньому подорожчали більше ніж на 20%. Таким чином, нинішнє рішення НБУ – це констатація того факту, що ми всі входимо в період значної інфляції і враховуючи це, потрібно розуміти – подальший ріст цін неминучий.

Перспектива невесела, але потрібно розуміти – ми проходили і через набагато складніші економічні випробування, і вийшли з них з честю. Хоча, звісно, сьогодні дуже багатьом людям важко виживати і це факт, з яким державі доведеться рахуватись.

10.06.2022Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. 
На головну сторінку