Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №295 від 07.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Тіньова економіка

Найбільше нелегальних працівників на ринках

Найбільше нелегальних працівників на ринках

У кафе офіційно працювали лише бармен та офіціантка

Визначити реальний розмір середньої зарплати на Рівненщині вдасться, мабуть, ще не скоро. Це пов’язано з тим, що часто роботодавці не укладають із працівниками письмової трудової угоди та у звітності не вказують, скільки людей працевлаштовано і яку зарплату насправді вони отримують.

Заступник голови Рівненської облдержадміністрації Юрій БЛАГОДИР на засіданні колегії повідомив, що на квітень цього року розмір середньої зарплати склав 1055,24 грн. Це на 27,2 відсотка більше, ніж минулоріч у відповідний період. Підвищення зарплатні відбулося в усіх районах та містах області, крім Радивилівського району та міста Дубна. Найвищі темпи зростання середньої заробітної плати у Кузнецовську, Березнівському та Костопільському районах. А найнижчі - в Острозі та Дубровицькому районі.

Водночас найнижчу заробітну плату отримують у Володимирецькому, Дубровицькому, Радивилівському, Демидівському та Зарічненському районах. Найбільше заборгували своїм працівникам будівельні, сільськогосподарські, транспортні та промислові підприємства.

На думку начальника Територіальної державної інспекції праці в Рівненській області Михайла БУЗИНАРСЬКОГО, кожен другий підприємець використовує нелегальну працю:

- Ми перевірили 461 роботодавця. З них 121 фізична особа підписала офіційні договори лише з 56 робітниками. Найбільше нелегальних працівників на ринках. Був випадок, коли при перевірці одного з кафе офіційно був працевлаштований один бармен та офіціантка. До того ж, якщо письмові трудові договори з працівниками й укладаються, то у документах зазначається мінімальна заробітна плата. А насправді, шляхом різних надбавок та в інший спосіб, ці працівники отримують більше.

Голова облдержадміністрації Віктор МАТЧУК наголосив, що для роботодавців треба створити такі умови, щоб працювати прозоро їм було вигідно. “Потрібно зробити так, щоб підприємець розумів, що йому вигідно платити легально, щоб не мати справи з правоохоронцями та судами”.

ІА “Рівнеінформ”

Найбільшу заборгованість із виплати заробітної плати мають: Кузнецовськ - 4,1 мільйона гривень, Рівне - 1,7, Рівненський район - 0,8 мільйона гривень.

07.06.2007



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2007p. 
На головну сторінку