Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №295 від 07.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Левоміцетин - не панацея

Щоб помити руки, грошей не треба

“Літня спека загострює спалахи кишкових інфекцій, які йдуть на першому місці в структурі смертності cеред дітей до двох років”, - такими словами головного епідеміолога УОЗ Рівненської області Людмили ЯЦЕНІ розпочався круглий стіл, організований обласним центром здоров’я щодо запобігання інфекційним хворобам.

Зараз пора полуниць. Проте, лікарі впевнені, що тільки окремі господині ошпарюють полуниці перед тим, як годувати ними маленьких дітей. А дарма, що не всі, бо саме таким чином малеча може підхопити харчову токсикоінфекцію. А тоді почнеться блювота, розріджений стілець замість нормальних калових мас, висока температура тощо.

Головний позаштатний дитячий інфекціоніст Зінаїда ЮРЧИШИНА застерегла бути пильним щодо такого ураження кишківника, як хронічний лямбліоз. Критерії розпізнання лямбліозу доволі прості: ходить дитина в садочок, гризе ручку або олівець - знай, що лямблії тут як тут. Тому з раннього дитинства батькам треба прищеплювати дітям гігієнічні навички, найперша з яких - перед їжею мити руки з милом.

Про діарею мандрівників на круглому столі розповідав головний позаштатний інфекціоніст Рівненщини Сергій ДОРОШЕНКО. От наїлися чогось несвіжого чи немитого відпочивальники по дорозі з моря додому, сіли в потяг, та ба не сидиться, бо живіт болить, бурчить та ще й коліки плюс пронос… Що робити? У всіх схожих випадках треба знати, як надати самодопомогу. Отже, в аптечці найперше мають бути сорбенти - активоване вугілля, смекта, а також імодіум. Однак не варто пити антибіотиків, які на віруси не діють; так само як і давно застарілий левоміцетин. І ще, при харчових отруєннях треба багато пити рідини (не менше трьох літрів): мінеральної негазованої води, компоту із сухофруктів.

07.06.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 07.06.2007p. 
На головну сторінку