Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №296 від 14.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Краса і здоров’я

Як потрібно засмагати,

Як потрібно засмагати,

щоб людей потім не налякати?

Ось і літо, а також незмінна його складова - сонце. Не варто виділятися на фоні людей кольором мерця, тому й хочеться засмагнути, - та ще й так, щоб було чим похвалитися.

Але лежати на сонці по вісім годин на день - це і нездорово, і неприємно, і для шкіри шкідливо. Насамперед, засмагати треба поступово. Трохи терпіння, і ви уникнете багатьох прикростей. Вже зараз можна побачити багато жертв зайвої квапливості. У деяких ніби-то здерли шкіру, інші ж - як індіанці - червонолиці. Спробуйте заговорити з такою людиною, і він на вашу найчарівнішу посмішку відповість похмурим поглядом.

Отже, щоб отримати гарну і рівну засмагу потрібно: перші 2-3 дні не натиратися олією для засмаги, а робити це, прийшовши додому після засмагання. Замість олії для засмаги можна користуватися рідким поживним кремом. Під очима необхідно змащувати масним кремом. Вдень носіть захисні окуляри.

Починайте засмагати з 15 хвилин. Намагайтеся не лежати, а ходити. Через три дні, перед тим, як піти засмагати, злегка змастіть шкіру кремом, ходіть або бігайте. Якщо купаєтесь, то знову змащуйте шкіру кремом (краще водостійким). Після засмагання старанно вмийтеся досить теплою водою з м’яким гелем для душу, після чого втріть в шкіру дитячий або ланоліновий і не шкодуйте його, бо вимита шкіра прекрасно вбирає крем, особливо змащуйте засмаглі місця. Перед тим, як шкіра звикне до сонця, треба деякий час закривати особливо чуттєві ділянки тіла. Це такі: верхня частина чола, ніс, лопатки, відкрите місце на груди, верхня частина стегон, під колінами позаду.

З обличчям будьте особливо обережні: воно найбільше схильне до опіків. Коли ж підставляєте його сонцю, то ретельно змащуйте шкіру кремом. Умиватися необхідно теплою водою, тому що в холодній жири не розчиняються, після можна прохолодною. Вмившись нанесіть на обличчя і шию трохи крему, помасажуйте подушечками пальців. На ніч знову вмийтеся, змастіть кремом(або кокосовою олією).

Засмагаючи, пам’ятайте про очі. Інтенсивно змащуйте кремом верхні і нижні повіки. Підставляючи обличчя сонцю, носіть захисні окуляри або прикривайте очі листами подорожника. Щоб засмага на обличчі була рівною, підставляйте повіки сонцю дуже малими дозами, разів зо два в день і намагайтеся не мружитись, ато залишиться видима пам’ять про море - сіточка зморщок.

Що дає нам сонце, крім гарного кольору шкіри?

Розрізняють три види ультрафіолетових променів - А, В і С. Найнебезпечнішими вважаються промені спектра С, але, на щастя, вони блокуються земною атмосферою і до нас не доходять.

Ультрафіолетове випромінювання спектра В допомагає нам синтезувати вітамін D3. Останній – життєво необхідний для зберігання тривкості кісток, нормалізує фосфорно-кальцієвий обмін і перешкоджає розвитку остеопороза, а також підвищує розумову і фізичну працездатність, допомагає боротися з депресією.

Промені спектра А допомагають лікувати шкірні проблеми, такі як псоріаз, вугрі, грибкові захворювання.

Сонячні ванни здавна вважалися діючим засобом при бронхітах, ринитах, збуджених аденоїдах. Звичайно, не варто прописувати собі “лікувальні сеанси” засмаги самостійно. Для початку проконсультуйтеся з лікарем.

Ще одним неприємним наслідком захоплення засмагою є передчасне старіння шкіри. Ультрафіолетові промені руйнують клітини шкіри. З іншого боку, помірковане перебування на сонці робить шкіру більш рівною і здоровою, покращує мікроциркуляцію.

14.06.2007Підготувала Олена РУДИК



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2007p. 
На головну сторінку