Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №296 від 14.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Захисти себе сам!

Рівняни озброюються

Рівняни озброюються

Люди хочуть мати зброю! Перед кабінетом дозвільної системи відділу громадської безпеки УМВСУ в Рівненській області (що на вулиці Відінській обласного центру), де можна отримати дозвіл на володіння тією чи іншою зброєю, завжди є відвідувачі. Отож, яким арсеналом хочуть володіти рівняни? А ще - як закінчився місячник добровільної здачі зброї? Скільки коштує найдешевший пістолет для самозахисту?.. Про це ми розпитали у пересічних рівнян та спеціалістів. участок

Що купують?

- Недавно прочитав в одному журналі про те, що 45 відсотків американських сімей володіють вогнепальною зброєю. Рівне - не Чікаго, та все ж… - поділився рівнянин Юрій. - Назбирав собі на пістолет Макарова (а він сьогодні коштує в середньому дві з половиною тисячі гривень). Хай буде…

Приблизно такі думки чула ще від кількох людей, які зверталися у кабінет обласної дозвільної системи УМВС.

Отож, який вид зброї купують найчастіше? - запитую у продавця магазину “Мисливство та рибальство” Михайла ПОЛЮХОВИЧА.

- Переважно зброю для самозахисту. Найбільшою популярністю сьогодні користуються газові пістолети виробництва фірми “Шмайсер”. Вони недорогі. Найдешевший - 365 гривень. Він, між іншим, подобається жінкам завдяки легкості та габаритам. А ще часто заходять клієнти, що запитують пістолет Макарова. Однак, перед тим як йти в магазин купувати пістолет, потрібно отримати ряд дозволів (тільки газовий балончик можна купити без клопоту). І лише за наявності документів у магазині можуть продати ту чи іншу зброю.

Хто ж має право володіти зброєю?

- Право на придбання мисливської гладкоствольної зброї мають громадяни, які досягли 21-річного віку, на мисливську нарізну зброю - 25-річного віку, на холодну та пневматичну зброю - 18-річного віку, - каже інспектор групи дозвільної системи відділу громадської безпеки УМВСУ в Рівненській області Олександр ЩЕРБАКОВ. - Кількість зброї, яку може мати людина - необмежена. Однак, якщо вона має бажання мати три і більше одиниці вогнепальної, пневматичної зброї, арбалетів, квартира або ж сейф, де зберігається зброя, повинні бути обладнані сигналізацією.

Як отримати дозвіл на придбання зброї?

- Для отримання в органах внутрішніх справ дозволу на придбання мисливської нарізної, комбінованої, гладкоствольної, пневматичної зброї потрібно мати такі документи: письмове клопотання щодо видачі дозволу на ім’я керівника органів внутрішніх справ; довідку про відсутність судимості; заповнену картку-заяву; медичну довідку; копію договору страхування; довідку про проходження навчання щодо користування зброєю; квитанцію про оплату послуг за видачу такого дозволу, - зазначив пан Щербаков.

Отож, тільки пройшовши всі ці “процедури” й отримавши дозвільні документи можна з чистою душею йти в магазин за зброєю. Якщо ви поставили собі за ціль озброїтися, то не так вже й складно пройти всі інстанції дозволу. Що й активно роблять рівняни, хоча, як я підрахувала, на одні дозволи потрібно викласти до трьохсот гривень.

“На жаль, держава, як правило, починає відстоювати інтереси людини після того, як її вже поб’ють, зґвалтують, пограбують, - зазначив рівнянин Олександр, який вибирав у магазині газовий пістолет. - Тож про свою безпеку доводиться дбати самостійно”.

Добровільна здача зброї

Проводиться двічі на рік. У цей період жителі області найбільше здають зброї. Переважно - з метою реєстрації (наприклад, якщо власник зброї помер). Так за останній місячник (квітень-травень) на склади міськрайвідділів УМВСУ надійшло 90 одиниць зброї. Найбільше - мисливської та спецзасобів самооборони. Здача арсеналу ще не значить: “Прощай, зброє!”. Після реєстрації її можна отримати назад.

Непридатну зброю везуть у Городок

Рівненські працівники міліції нещодавно знищили близько ста одиниць непридатної та кустарного виробництва зброї, яка накопичувалася на складі. Арсенал доставили на переплавку у ЗАТ “Рівненський ливарний завод”, що в селі Городок. Про це повідомили з ЦЗГ УМВСУ в Рівненській області.

14.06.2007Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 14.06.2007p. 
На головну сторінку