Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №199 від 04.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#І таке буває!

Живу без паспорта -

і добре мені...

На одній із рівненських фірм працював сумлінний молодий чоловік. Щоправда, не офіційно - без трудової книжки. Згодом роботодавець, зважаючи на добросовісність підлеглого, запропонував 25-річному Василю (ім’я змінене) влаштуватися в нього офіційно. Проте директор мало не зомлів, дізнавшись, що у працівника не те що трудової книжки, але й… паспорта немає. “І це у двадцять п’ять років?” - не міг заспокоїтися роботодавець.

Засоромлений чоловік відразу попрямував у паспортний стіл писати заяву, щоб отримати, врешті-решт, документ, який засвідчує його особу.

- До того часу паспорт мені зовсім не був потрібен, - розповів кореспонденту “РР” Василь. - Закінчив школу, пішов працювати (неофіційно), за кордон не виїжджав.

- Це не єдиний випадок, коли люди тривалий час живуть без паспорта, - говорить начальник відділу громадянства, міграції та реєстрації фізичних осіб при УМВСУ в Рівненській області Лілія ДРАПЧИНСЬКА. - Переважно із запізнілою заявою щодо виготовлення паспорта звертаються мешканці сільської місцевості.

А цими днями в Київській області трапився зовсім неординарний випадок. Виявили 80-річну бабусю, яка вже п’ятдесят років живе з паспортом старого зразка, виданого ще до Великої Вітчизняної війни. Документ складався з двох листків. Нова поштарка, яка прийшла видавати бабусі пенсію, була шокована, побачивши таку “реліквію”, і заявила у відповідні органи.

Як показує досвід, не поспішають виготовляти паспорти ті, кому “не горить”. А от коли “припече”, наприклад, одружуватися чи, скажімо, їхати за кордон, вступати у вищий навчальний заклад, тоді й згадують, що такий документ, як паспорт, їм просто необхідний. До речі, за невчасне подання заяви про виготовлення паспорта людині потрібно сплатити штраф від 17 до 50 гривень.

- Багато людей ще й досі користуються паспортами старого зразка, тобто виданими ще за часів Радянського Союзу, - продовжує Лілія Аркадіївна. - Хочу наголосити, щоб такі люди негайно перереєстровували документ, - інакше ми змушені будемо накладати штрафи.

04.08.2005Ольга ДОЛЯ



Рівне-Ракурс №10 від 04.08.2005p. 
На головну сторінку