Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №298 від 29.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Абітурієнт-2007

Хочете здобути професійну освіту?

Хочете здобути професійну освіту?

Запрошуємо на навчання до Сарненського агроліцею

Закінчився черговий навчальний рік. Для когось розпочалися очікувані канікули, а хтось тепер стоїть перед питанням - що робити в подальшому житті? Це, мабуть, один з найважливіших та найвирішальніших кроків кожної людини. Ось тому в даному випадку не слід поспішати і варто все чітко обдумати. Вибір навчальних закладів нині досить великий. Та хочеться обрати найкращий, щоб здобути освіту мастер-класу. финансы

Говорячи про освітні заклади Рівненщини, неможливо не згадати про Сарненський професійний аграрний ліцей, який ось уже майже рік очолює МОРОЗЮК Микола Петрович. Це один з тих закладів, що готує сільгосппрацівників найвищої кваліфікації.

Характеризуючи здобутки ліцею, візьмемо за основу звіт Миколи Петровича про результати роботи за перший рік його перебування на посаді директора агроліцею. На сьогодні тут здобувають освіту за 15-ма професіями:

1. Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорій “А”, “В”, “С”, “Д”:

- слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування;

- з правом водіння автотранспортних засобів категорій “А”, “В”, “С”.

2. Слюсар з ремонту автомобіля:

- рихтувальник кузовів.

3. Робітник фермерського господарства:

- зі знанням основ ринкової економіки;

- із вмінням вести первинний бухгалтерський облік;

- із вмінням доглядати за свійськими тваринами.

4. Електромонтер з ремонту й обслуговування електроустаткування :

- електромонтер лінійних споруд телефонного зв’язку та радіофікації;

- з правом водіння автотранспортних засобів категорії “А”, “В”, “С”.

5. Оператор комп’ютерного набору:

- діловод;

- обліковець.

Найважливіше те, що аграрний ліцей (єдиний в області!) дає можливість отримати дипломи таких спеціальностей: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорій “А”, “В”, “С”, “Д”; водій автотранспортних засобів (категорії “Д” та “Е”). Крім цих професій, можна також пройти курсову підготовку за наступними: оператор комп’ютерного набору, кравець, водій мототранспортних засобів. За 2006-2007р. таку підготовку пройшов 371 чоловік.

Цього ж року навчальний заклад отримав ліцензії ще з чотирьох професій: робітник фермерського господарства, коваль ручного кування, перукар, кухар-кондитер - із загальним ліцензійним обсягом 240 чоловік.

Впевнено можна сказати, що матеріально - технічна база ліцею одна з найукомплектованіших. За словами Миколи Морозюка, для її модернізації використано майже 184 тисячі гривень. Створено навчальну майстерню перукарської справи, в якій встановлено сучасне імпортне обладнання; переобладнані навчальні лабораторії з ремонту та системи обслуговування автомобілів. Ліцеїсти забезпечуються підручниками, гуртожитком, стипендією, харчуванням.

Одне з головних завдань грунтовної освіти - практика. Саме з цією метою був укладений договір із ВАТ “Сарненський завод мостових технологічних конструкцій” про передачу в оренду з правом подальшого викупу підсобного господарства заводу: земля з усіма спорудами та 12 сільгоспмашинами. Погодьтеся, для будь-якого успішного фермерства потрібні працівники з практичними навиками - їх готує саме Сарненський професійний аграрний ліцей.

Варто сказати добре слово і за кваліфіковані педагогічні кадри закладу. З 57 педпрацівників 15 чоловік - спеціалісти вищої категорії. Сім педагогів - відмінники навчання України.

З гордістю можна сказати, що працівники Сарненського агроліцею самі фундаментують навчально-виховний процес свого “ рідного дому”. Підтвердженням цього служить той факт, що Микола Мельникович та Микола Морозюк, відповідно до державних стандартів, доопрацювали навчальний підручник з предмету “Будова тракторів і автомобілів”, який у цьому році готується до друку в Києві у видавництві “Вища освіта”.

Пишаються викладачі та учні агроліцею і власними комп’ютерними програмами, які ефективно використовуються у навчальному процесі. Це, наприклад, “Тест-2006” - контролююча програма, розроблена учнем групи № 5 операторів комп’ютерного набору Сергієм Никончуком.

Розповідає директор ліцею Микола Морозюк: “Тест-2006” був представлений на обласному огляді-конкурсі навчальних та навчально-контролюючих програм у грудні минулого року, де зайняла перше місце. Використовується для перевірки знань учнів із предметів “Інформатика”, “Інформаційні технології”, “Правила дорожнього руху”, “Трактори і автомобілі”.

Сарненський професійний аграрний ліцей налагодив тісні зв’язки з Мирогощанським аграрним коледжом, Рівненським економіко - гуманітарним та інженерним коледжом. Але ліцей чекає в майбутньому цікавих пропозицій про співпрацю і від інших навчальних закладів.

Отож, юні абітурієнти, запрошуємо Вас на навчання до одного з найкращих професійних закладів Рівненщини, якому в цьому році виповнюється 105 років.

Юліана Тет

Сарненський професійний аграрний ліцей:

34500, м. Сарни, вул. Демократична, 15;

тел. (03655) 3-26-44; е-mail: licey@sowa.com.ua

29.06.2007



Рівне-Ракурс №10 від 29.06.2007p. 
На головну сторінку