Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №298 від 29.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблеми молоді

Табличка ділення для чеку?

Табличка ділення для чеку?

У переповненому кафе за столиками сидить чимало молодих пар - він і вона. Розмовляють, сміються, ніжно тримаються за руки, палко дивляться у вічі одне одному. Принесли сік та тістечко, й хлопець попросив рахунок. Цікаво, хто розраховуватиметься - юнак чи дівчина?

Питання, над яким ламало мізки не одне покоління молодиків. Бути джентельменом і залишитися без копійки, чи все ж таки встановити чітку межу - замовлене тобою оплачуєш ти, своє ж - я?

Склалося традиційне судження, що хлопець повинен показати, наскільки товстим є його гаманець та надати панночці можливість обирати все, що їй заманеться, аби тільки остання зрозуміла його палкий інтерес до себе. Сказати, що така турбота чоловічої статі є лише позитивом - недостатньо. Кожній дівчині хочеться максимум уваги та мінімум грошей для того, щоб відпочити, проте випадки трапляються різні.

Наприклад, кавалер, супроводжуючи даму в кафе, щедро дістає із кишені гроші і без будь-якого натяку розраховується. Дівчина, якій хлопець, так би мовити, не припав до душі, легко користується добротою останнього і ще кілька разів із задоволенням ходить з ним до найкращих кафетеріїв міста, щоб потім було про що з подружками обговорити. В результаті отримуємо негативний результат з обох сторін: по-перше, юнака “розвели”, по-друге, самооцінка юнака зросла у кілька разів.

Та це не єдиний випадок. Трапляється частенько й таке, що обоє молодих людей не проти зігрітися філіжанкою кави у недорогому затишному місці, проте і він, і вона не із тих, хто може розкидатися грошима на вітер. Що робити - обійтися без кави і лузати насіння, яке коштує 50 копійок, чи розділити витрати на двох? У цьому питанні досвідченішою вважають західноєвропейську молодь, яка давно вийшла за рамки класицизму і користується правилом: “кожен за себе”. Як розповів один знайомий, повернувшись із стажування в Німеччині, за кордоном, дівчата вважають, що ти їх хочеш принизити, заплативши за них кілька центів, адже вона самостійно може забезпечити себе. Крім того, масові гуляння, на зразок корпоративної вечірки чи дня народження, відбуваються за таким же планом.

Виходячи зі сказаного, зіштовхуєшся із ще одною думкою: а чи не можна вирішити дилему більш простішим способом? Безперечно, краще здійснювати оплату тому, хто має більше грошей сьогодні, а завтра запропонувати самій розрахуватися за посиденьки у кафе. Для економних людей, які копійку до копійки складають, згодом вималюється чітка картина - це означатиме, що ніхто нікому нічого не винен.

Не знаю, чи можна назвати запропонований вихід із ситуації суто українським, проте тут чітко розумієш, що дівчині залишатися незалежною можна завжди. І навіть у випадку, коли відносини зайдуть у глухий кут, совість буде чистою. Проте, яку із ситуацій вибрати, вирішувати лише вам.

Кореспондент “РР” запитала у пересічних громадян, кому слід оплачувати рахунок - дівчині чи хлопцю? Відповіді були такими:

Василь, 45 років: - У молоді роки я не дозволяв дівчині платити за себе, адже це вважалося некультурно. Але зараз, коли жінки борються за рівноправ’я, хай розраховуються вони - не все так легко у житті, як їм, прекрасним, здається.

Марина, 22 роки: - Якщо хлопець має бажання оплатити за мене - чому б і ні. Він проявив таку ініціативу, а сперечатися з такого приводу не варто.

Сергій, 19 років: - Думаю, витрати потрібно розподілити. Так буде краще як для неї, так і для мене. Вважаю, що закохані люди повинні підтримувати одне одного навіть у таких питаннях.

Ольга, 30 років: - Чоловік. Не можна дозволяти, щоб жіноча гідність була скривджена. Він повинен радіти, що я знаходжуся поруч і будь-якою ціною заробляти гроші на те, щоб можна було пристойно відпочити.

Ярослава, 19 років: - Я не хочу використовувати чиїсь кошти і не мрію про те, щоб потім хтось дорікав за з’їдені цукерки чи випиту каву. Краще самій оплатити або, у випадку, коли при собі нема грошей, заплатити за друга іншим разом.

29.06.2007Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 29.06.2007p. 
На головну сторінку