Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №298 від 29.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Книжковий світ

Що читають рівняни?

Книжкова справа нарешті дає якийсь прибуток. Так можна охарактеризувати сучасний стан книгокупівлі в Рівному. І хоча, звичайно, люди й досі шукають дешевшу книгу, з’явилося багато потенційних покупців вартісної книги. стоянка

Останнім часом рівненські книгарні стали дещо малолюдними. Усі продавці зголосилися - літо чомусь не пора для читання. Великою популярністю нині користується хіба що екзаменаційна та література для абітурієнтів. Хоча художню літературу теж купують - у кишенькових форматах. Згодна, цей формат і дешевший, і зручніший. Насторожує лише, що кишеньковий формат - це виключно книги або детективного, або любовного характеру. Типові стандартизовані твори. А як же оригінальні книги, класика? Класику, як світову, так і українську, вважають постійні відвідувачі книжкових магазинів, варто купувати зимою. “Так хочеться почитати за чашкою гарячого чаю шедеври мистецтва слова”.

Щодо молоді, то вона читає модерн. Сучасна українська література має тепер достатньо представників різних стилів. Книги Ю.Андруховича, М.Матіос, Л.Дереша, бр. Капранових завжди знаходять своїх покупців. Довгий період шаленим попитом користувалися твори Паоло Коельо. У свій час модерн теж стане класикою.

Приємно вражає і статус дитячої книжки. Продавці усіх книгарень зійшлися на тому, що найкраще продається саме література для дітей. Вона стала популярним подарунком, та й батьки, нарешті, мають вибір: українські книговидавці навчилися робити якісний вітчизняний продукт (як оформленням, так і вмістом).

На противагу - у протилежній ситуації перебувають видання рівненських авторів. Залежуються на полицях чудові книги Н.Мініч, А.Намозова, А.Кондратьєва, В.Шлімменг. І це не зважаючи на те, що книги доволі доступні за ціною. Багато з них коштують в межах 10 гривень.

Варто зазначити, що існує і досі дефіцит професійної технічної літератури на українській мові. Чи-то авторів-спеціалістів не вистачає, чи видавництва не поспішають займатися даним видом літератури? Важко сказати. Важливо, що студенти, які здобувають освіту профтехнічної орієнтації, не мають бази для навчання, для розвитку як професіоналів.

Читайте книги, вчіться та набирайтесь духовної сили. Та частіше навідуйтеся до “світлиць” нашого міста за поповненням своєї бібліотеки.

29.06.2007Юліана ТЕТ



Рівне-Ракурс №10 від 29.06.2007p. 
На головну сторінку