Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №298 від 29.06.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ах, вернісаж!..

Повернення триває

Повернення триває

У Першій рівненській мистецькій галереї “Зуза” відкрито виставку живопису і графіки Георгія Косміаді

Хто ж такий Георгій Косміаді і чому ми сьогодні так шануємо його пам’ять? “Космічні” нотки у звучанні прізвища - мабуть, не випадкові для митця. Феномен Косміаді - не лише у поєднанні в одній особі багатьох художніх талантів, а й у тій потужній енергії, з якою ця інтелігентна, освічена людина створювала навколо себе атмосферу активної творчості, натхнення та наснагу, з якою гімназійний учитель малювання “сіяв розумне, добре, вічне”. [сканеры epson]

“Доля привела мого батька на Волинь у далекому 1916 році. За 24 роки життя у Рівному він навчив багатьох дітей бачити і відчувати мистецтво через вміння малювати, грати різноманітні ролі у виставах, моделювати і виготовляти театральні костюми і декорації, вишивати, ліпити з глини, читати поезії, слухати музику. Я бажала б, щоб справу мого батька знала і продовжувала сучасна молодь України”, - говорить дочка художника Надія Косміаді (на фото).

Пані Надія згадує чудові літературно-театральні вечори: “Вечір веселощів”, “Вечір сумної поезії”. Збиралися у палаці Любомирських. Гімназисти під керівництвом свого вчителя робили декорації до вистав, розписували завіси, шили костюми. Сценаристом і режисером-постановником цих театралізованих дійств також був її невтомний батько.

Віршували, грали на музичних інструментах, співали. До речі, Георгій Петрович був знайомий з композитором Сергієм Рахманіновим, високо цінував і любив його музику. На згадку про захоплення художника, в день відкриття виставки у мистецькій галереї “Зуза”, камерні твори композитора присутні слухали у віртуозному виконанні на скрипці соліста Рівненської обласної філармонії Юрія Чорнобая.

Архітектор за освітою, Георгій Косміаді тривалий час жив у Москві, був учнем відомих живописців Сєрова і Хруслова, спілкувався з багатьма передовими митцями початку двадцятого століття. Знаний майстер будівничої справи працював помічником окружного архітектора Москви, здійснював архітектурний догляд за Кремлем. Під час першої світової війни служив офіцером і був учасником об’єднання давньоруських міст Волині. За військову доблесть нагороджений орденом св.Станіслава ІІІ ступеня.

Що поєднує Геогрія Косміаді з нашим обласним центром? 22 роки педагогічної і творчої праці. У 1917-1939 роках пан Георгій викладав образотворче мистецтво в українській, польській, російській, єврейській гімназіях та інших навчальних закладах Рівного. Організовував мистецькі виставки своїх та учнівських робіт у Рівному, Луцьку, Варшаві та Кракові. На Всесвітній виставці дитячих робіт у Парижі було представлено 67 робіт його учнів. Чим не міжнародне визнання?

У 1940 році, на жаль (а якщо згадати участь багатьох творчих людей, що опинилися у той час на території СРСР, - на втіху шанувальникам митця), родина Косміаді покинула Рівне і переїхала до Гамбурга.

Власні картини радянські митники не дозволили вивезти за кордон, натомість Георгій Петрович спромігся забрати з собою і зберегти від знищення учнівські малюнки. У Німеччині художник працював оформлювачем сцени, виставляв створені на чужині живописні і графічні роботи у галереях і мистецьких залах “другої Батьківщини”. Помер художник у Гамбурзі 22 травня 1967 року на 81-му році життя.

Починаючи з 1992 року дочка професора, Надія Георгієвна Косміаді поступово передає мистецьку спадщину свого батька музею історії Рівненської української гімназії та обласному краєзнавчому музею. Сьогодні у Рівному є 275 його робіт. В мистецькій галереї “Зуза” виставлено 28 з них. Це пейзажі і натюрморти, а також картини на біблійні сюжети, виконані в техніці монотипії і темперними фарбами на картоні. Смілива, розкута живописна манера, поєднання приглушених і чистих кольорів, експресивна лінія - все це створює неповторний стиль Косміаді, робить почерк митця пізнаваним.

Як повідомила пані Тамара Лазарчук, найближчим часом планується організувати експозиції картин Георгія Косміаді та його учнів у художній галереї “Вернісаж” і Арт-галереї Олександра Купчинського.

А запитання: “Де будуть зберігатися картини після закриття виставок?” - зависло у повітрі. За словами координатора з питань дослідження життя і творчості Георгія Косміаді Наталії Тарасович, ані меценати, ані міська влада поки що не потурбувалися про подальшу долю безцінної колекції…

29.06.2007Валентина ЗАХАРОВА



Рівне-Ракурс №10 від 29.06.2007p. 
На головну сторінку