Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №299 від 05.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Візьміть улюблену іграшку на відпочинок

Візьміть улюблену іграшку на відпочинок

На Рівненщину в гості до бабусі й дідуся приїхала семимісячна Анна-Марія з батьками. Дівчинка спала всю дорогу під час перельоту з Мюнхена до Києва і навіть ссала грудь під час зльоту й посадки. Та на новому місці проживання з’ясувалося, що в дитини абсолютно збився біоритм: дівчинка перестала спати ночами - тепер вона лягала о другій годині дня, а о десятій вечора вставала. Згодом відновити старий нормальний режим було дуже важко.

Надворі літо - пора літніх відпусток та шкільних канікул. Тому найперше батьки хочуть оздоровити своїх дітей або на морі в таборі, або за кордоном чи в бабусі в поліському селі. Але як кардинальна зміна обстановки може позначитися на психіці маленької людини, замислюються не всі. А дарма. Про те, як правильно підготувати своє чадо до літніх випробувань - розмова з психологом Центру планування сім’ї пологового будинку №2 м.Рівне Наталією КУЧЕВСЬКОЮ (на фото).

- Багато точиться суперечок, чи можна возити маля віком до трьох років на море? За кордоном, наприклад, в Іспанії, на тамтешніх пляжах можна зустріти чимало сімей із новонародженими дітьми.

- Якщо у вас є близькі родичі в селі, у курортному місті або навіть за кордоном, ви, звісно, можете ризикнути відправити до них дитину на канікули одну. Але тоді основну роль відіграватиме той факт, з яким ступенем любові й опіки родичі поставляться до вашого чада. Тільки в психологічно комфортних умовах, оточена турботою дитина почуватиметься затишно.

Для маленької дитини дуже ризикованою може бути різка зміна кліматичних умов: щоб її організм трохи адаптувався, біля моря треба пробути бодай двадцять один день. На жаль, далеко не всі можуть на таке зважитися.

Далі, неабияким випробуванням для дитини, яка виховувалася в суто домашніх умовах, є перебування в літніх таборах під керівництвом вихователів.

Хоч би яким досвідченим був вихователь (а найчастіше його роль виконує студент-практикант), у великому дитячому колективі діти найчастіше залишаються на самоті. У разі виникнення якихось міжособистісних конфліктів, погано соціалізовані, не пристосовані до життя в колективі діти страждатимуть більше за інших.

Тому, якщо дитина мало спілкується зі своїми однолітками, бажано не відправляти її до табору - придбайте ліпше путівку до санаторію і відпочивайте разом із нею.

А взагалі, діти завжди прагнуть нового й невідомого, тому люблять мандрувати. Будь-яка поїздка дасть дитині масу вражень (звуки, запахи, картинки з життя, нові люди). А вже про принади освоєння незвіданих світів під чуйною опікою люблячих батьків - годі й говорити. Проте саме батьки мають подбати про те, щоб життя їхнього чада на новому місці справді було розвинутим відпочинком, а не виснажливою боротьбою зі стресом. Треба пам’ятати, що багато і зрозумілих, і звичних для дорослої людини речей, подій і явищ в маленької дитини можуть викликати сильні почуття. Гучні звуки, безліч чужих людей, незвична обстановка - все може стати джерелом стресу, якщо батьки не зможуть допомогти дитині правильно сприйняти інформацію.

Якщо ви вирушили в дорогу з малюком, постарайтеся перетворити це на веселу гру. Розкажіть, що ви їдете на вокзал або в аеропорт, загалом змалюйте картини, які він там побачить. Не треба завантажувати свідомість малюка зайвою інформацією, проте треба коментувати деталі, які привернули його увагу. Заздалегідь попередьте його про те, що літаки можуть шуміти, поїзди гудіти, але в цьому немає нічого страшного. Адже дитина, яка пережила стрес, може все життя жити з якоюсь фобією. Познайомте її з попутниками, якщо такі є, аби вона не відчувала дискомфорту від присутності незнайомих людей. Покажіть дитині на власному прикладі, як можна спілкуватися з незнайомими людьми вперше. Сприймаючи навколишній світ, діти насамперед орієнтуються на своїх батьків та їхню поведінку.

Обов’язково візьміть на відпочинок кілька улюблених іграшок, що нагадують про домашній затишок. Постарайтеся не вибитися зі звичного для дитини режиму. Нехай вона їсть і спить у то й же час, що й удома. Добре продумайте організацію побуту дитини в дорозі й на відпочинку.

У перші дні відпочинку не навантажуйте дитину зайвими “відпочивальними” процедурами. На акліматизацію справді потрібно бодай трохи часу, хоча все залежить від індивідуальних особливостей організму. Але навіть при міцному здоров’ї дитині потрібно два-три дні звикати до нового місця і нового розпорядку, перш ніж вирушити з вами на екскурсію. До того ж екскурсія насамперед має бути цікавою саме дитині, а не батькам.

Обережно давайте нові продукти, навіть якщо страви, приготовані з них, смачні. Для дітей корисніша проста їжа, і їм зовсім не обов’язково випробувати на своїх шлунках усі принади екзотичної кухні. Хоча, як правило, у заморських країнах є дитяча кухня. Щоб мати час на себе, батькам варто пошукати серед відпочивальників підходящу компанію - інших батьків із дітьми відповідного віку. Проте найважливішою передумовою для вдалого відпочинку з маленькими дітьми є готовність батьків узгоджувати свої потреби з потребами дитини.

05.07.2007Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 05.07.2007p. 
На головну сторінку