Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №210 від 20.10.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Поради дачникам

Не потрібен клад,

як у господарстві лад

У жовтні господарі можуть зітхнути з полегшенням, адже це останній місяць, коли на городі проводяться якісь роботи. Проте варто й напружити сили, оскільки до перших серйозних холодів потрібно доробити все, що не встигли у вересні.

На городі попотієш — взимку не зголоднієш

У жовтні, як зберете з поля весь урожай, почніть обробляти ґрунт під посадку овочів на майбутній рік. Внесіть органічні або мінеральні добрива, землю перекопайте на глибину 25–30 сантиметрів, але грудки розбивати не варто. Так земля краще промерзне і збереже більше вологи при таненні снігу навесні. Приготуйте грядки для зимового посіву холодостійких культур: салату, кропу, цибулі, буряка, петрушки, шпинату, редису, моркви та селери. Сіяти їх найкраще в листопаді, коли настане стійка холодна погода, а температура ґрунту понизиться до мінус 2–3°С.

Висадіть ревінь, естрагон, щавель та інші культури розподілом кущів зі старих насаджень. Щоб мати наступного року гарний врожай огірків, позбирайте з присадибної ділянки опале листя і закопайте в огірковий парник або ж закладіть у компостну купу. Цим же листям вкрийте насадження меліси, цибулі, коренеплодів, залишених на зимівлю. Не спізніться зі збором пізньої капусти та коренеплодів: моркви, буряка, ріпи, брукви, зимової редьки тощо. Зібрані овочі закладіть на збереження, заквасьте капусту, посоліть та замаринуйте томати.

Не забудьте набрати чорнозему в поліетиленові мішки, аби навесні висіяти в нього розсаду різних культур. Землі потрібно не менше шести відер, але беріть її з незараженої фітофторою ділянки, також внесіть суперфосфат (1 столова ложка на цебро).

20.10.2005Аліна БАНУШ



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2005p. 
На головну сторінку