Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №300 від 12.07.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Спека-2007

Неякісного квасу в Рівному немає!

Неякісного квасу в Рівному немає!

Бо більшість бочок заправляють по два рази на день

Цьогорічна спека втомлює не лише людей похилого віку, а й молодь, яка під чарами нестепного сонячного проміння так і хоче заховатися від цього явища якнайшвидше. Хтось їде за місто, а комусь нічого не залишається, як випити склянку охолодженого напою. У рейтингу популярності у літній період квас ніколи не втрачає позиції.

По-перше, жовту бочку зустрінеш чи не на кожному розі вулиці; по-друге, ціна ніколи не зашкодить гаманцю; по-третє, напій чудово втамовує спрагу. Та й рівненський квас настільки смачний, що люди п’ють його із задоволенням. Підтвердження цього - відсутність скарг на неякісний чи кислий квас.

Про вимоги до реалізації напою кореспондентка “РР” запитала у заступника головного лікаря санітарно-епідеміологічної станції Юрія РОМЦЯ.

- Перш ніж потрапити на ринок, бочки, відповідно до вимог гігієни, проходять дезинфекцію та ретельно промиваються. Після цього видається санітарний паспорт. Крім того, необхідною умовою є сертифікат на продукцію з датою розливу та кінцевим терміном його реалізації. Ще один обов’язковий чинник - наявність парасолі та пластикових одноразових стаканчиків. Також можна використовувати й скляний посуд, якщо бочка підключена до каналізації. Для нас головне, щоб споживачі отримували якісний продукт, тому проводяться постійні перевірки.

За словами завідуючої відділу гігієни санепідемстанції Надії СТИЧИШИНОЇ, з травня ведеться вибірковий нагляд за дотриманням вимог санітарії. Навіть якщо всю місткість бочки не продали протягом дня, квас має бути вилучено, адже вживати квас, який зберігався у теплих умовах і який перебродив, - шкідливо. Проте, стверджує Надія Віталіївна, таких випадків у Рівному майже не існує, бо більшість бочок заправляють по два рази на день. Якщо квас простояв більше трьох днів, використовувати його забороняється, тому що у напої з’являються мікроорганізми, кількість яких у процесі бродіння збільшується і може призвести до харчового отруєння.

12.07.2007Леся КУРУЦ



Рівне-Ракурс №10 від 12.07.2007p. 
На головну сторінку